12 000 българи тестват експериментални лекарства

Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на клиничните проучвания

27.05.2023 | 15:48 Редактор: Елеонора Танева
12 000 българи тестват експериментални лекарства

Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на клиничните проучвания. През 2022 година броят на участниците в научни изследвания с света достига над 1,8 млн. души. В България пациентите, които ежегодно се включват в клинични проучвания са около 12 000. 

"България е доста добре развита страна по отношение на клиничните проучвания и ние сме много атрактивен пазар по отношение на провеждането им. Страната ни се нарежда на 13-то място по атрактивност за провеждането на тази научна дейност. Въпреки разбиранията, че държавата е много назад по икономическо развитие, по отношение на клиничните проучвания сме много атрактивен пазар", коментира изпълнителният директор на Pratia България д-р Мартин Костурски пред Bloomberg TV Bulgaria.

Почти всички големи организации за клинични проучвания вече имат в България свои представителства. Нашите регулаторни органи предоставят добри периоди за одобрение на клиничните проучвания. Тези изследвания се провеждат по едни и същи процедури, независимо в кая част на света са.

"През последните години онкологията заема поне 30% от броя на клиничните проучвания и за това най-много иновативни терапии се появяват там", уточни д-р Костурски.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay