Прекаляваме с антибиотиците, липсва лекарство за диабетици

От бранша призовават за облекчаване на възможностите на паралелна дистрибуция

17.05.2023 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева
Прекаляваме с антибиотиците, липсва лекарство за диабетици

В момента недостиг на лекарства у нас не се отчита. Недостиг се наблюдава при един продукт за лечение на диабет и медицинските специалисти трябва да адаптират терапията на пациентите си, за да продължи тя да е ефективна. Това заяви изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросното лекарство за диабетици повече от година е в недостатъчни количества, като основен проблем се посочва свръхпотребление, тъй като много хора си го самоназначават за намаляване на теглото.

"Лекарството е включено в списъка на ЕМА с лекарства в недостиг и беше изпратено уведомление, че през май и юни ще има нарушение в доставките и следваща доставка се очаква през месец август", уточни Маринкова. Тя посочи, че тази зима е имало свръхпотребление на антибиотици в България.

"Когато се появи свръхтърсене, свръхпотребление и свръхпредписване, няма такава система, която да може да реагира на тези неочаквани пикове", подчерта Маринкова.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства дават решение на проблема с недостига на медикаменти.

"Нашият апел е да се насърчава и да се разсъждава малко повече в посока възможностите на паралелната дистрибуция, за да е възможно движение на лекарства от държави, в които има - към държави, в които няма. От друга страна, може да се намали сериозно административната тежест, тъй като към момента тя е доста непосилна и едно лекарство, за да стигне до пазара, понякога може да отнеме месеци", мотивира се Боряна Маринкова.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)