Липсва важно лекарство за диабетици, използването му за намаляване на теглото е опасно

За момента от здравното ведомство нямат решение на проблема с доставката на "Оземпик"

19.05.2023 | 18:58 Редактор: Михаела Димитрова

Отново спират доставките на важно лекарство за диабетици. От Министерството на здравеопазването са уговорили нови доставки, но - след 2 месеца. 

Марияна Александрова е диабетик, предписан ѝ е медикамента "Оземпик", който в последната година редовно изчезва от аптечната мрежа. Днес разбира, че пред следващите месеци отново няма да може да го открие. 

"Някои хора не могат да контролират кръвната си захар без "Оземпик" и подобните нали. Кръвната захар скача, гликирания хемоглобин скача и човек получава усложнения", обясни Марияна.

Медикаментът "Оземпик" има няколко действия - стимулира производството на инсулин в организма и потиска усещането за глад. Именно заради това, в последните месеци препаратът придобива славата на нов ефикасен и лесен начин за отслабване. В световен мащаб също има недостиг на лекарството.

"От миналата година основното предназначение на "Оземпик" всъщност се пренасочи от лекарство за лекуване на диабет към лекарство за намаляване на телесното тегло и интересът към него се увеличи многократно. Обикновено искаме определена бройка и получаваме да кажем една четвърт на това, което сме поискали. В момента да изпитваме сериозна липса", призна аптекар.

За момента от здравното ведомство нямат решение на проблема с доставката на "Оземпик".

В позиция за Bulgaria ON AIR заявиха: "След усилена работа на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата, планираната доставка на "Оземпик" за август, се очаква да бъде изтеглена две седмици по-рано и да дойде към средата на юли.

Според фармацевти - при използване от хора, които не са болни от диабет, "Оземпик" има много повече нежелани ефекти. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.