Какво да закусваме, ако имаме диабет?

Тестени закуски, сладкиши, въглехидратни ястия са едни от най-погрешните

11.07.2023 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова
Какво да закусваме, ако имаме диабет?

Закуската е здравословен навик, който подобрява цялостното здраве и дава много енергия за целия ден. Това хранене е най-важното за деня, защото задвижва метаболитните процеси по правилния начин и спомага за контрола на теглото, кръвната захар, холестерола, енергийните нива.

Ако страдате от диабет, закуската е от огромно значение за управлението на това заболяване. Тя може както да ви помогне да го контролирате правилно, така и да влоши състоянието ви, ако не се храните правилно и не правите правилните избори.

Тестени закуски, сладкиши, въглехидратни ястия са едни от най-погрешните неща, които много хора избират за закуска. Ако закуската ви не съдържа правилните хранителни вещества, контролът на диабета и кръвната захар се затруднява значително.

Какво да закусвате, ако имате диабет?

Винаги закусвайте

Едно от най-важните неща за страдащите от диабет е да не пропускат закуската. Гладуването сутрин крие риск от инсулинова резистентност и повишаване на кръвната захар и инсулина, затлъстяване и повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Приготвяйте закуската си вкъщи

Едно важно условие за страдащите от диабет, а и не само, е да закусват вкъщи. Приготвянето на закуската в домашни условия помага да контролирате какво хапвате за старт на деня. Ако пропускате закуската вкъщи, а ядете на крак баница или някаква друга тестена закуска, това повишава кръвната захар и води до влошен контрол на кръвната захар, диабета и теглото.

Включвайте овесени ядки и плодове

Закуска с кисело мляко, овесени ядки и плод е едно от най-добрите неща, които можете да направите, ако имате диабет. Овесените ядки съдържат протеини, сложни въглехидрати и множество фибри, които забавят скока на кръвната захар. Ако добавите и малко количество плод към тях, това ще се отрази добре на показателите ви.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.


1
4 rate up comment rate down comment 3
Мария
преди 9 месеца
Перфектни са нещата но трудно се намират по голями номера Сигнализирай за неуместен коментар