"Война за лекарства": Осигуриха липсващ медикамент за трансплантирани пациенти

От Националната пациентска организация заявиха, че проблемът е отдавна

13.06.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Димитрова

Осигуриха липсващо лекарство за трансплантирани пациенти

Трансплантирани пациенти сигнализират за липсващо лекарство в аптечната мрежа. Медикаментът е от животоспасяващо значение. От Националната пациентска организация заявиха, че проблемът е отдавна и се налагат спешни мерки.

Преди 17 години Евгени получава трансплантация на сърце. Оттогава той всеки ден приема животоподдържащо лекарство, което помага на организма му да не отхвърли трансплантирания орган. От май месец обаче, Евгени не може да намери медикамента в аптеките.

"Май месец, юни месец този протокол не е изпълняван, защото в аптеките го няма. Ето, той е празен. Отзад се попълва всеки месец. Празен е и няма да го има в аптеките. Звъня през ден, няма и няма да го има", разказа той.

Евгени не може да приема заместители на въпросното лекарство, защото заради тях вече е лежал 2 месеца в реанимация с опасност от отхвърляне на трансплантирания орган.

"Трагично е това положение. Това е война за лекарства, при положение, че няма никакви трансплантации в България в момента", допълни Евгени.

Преустановеният внос на медикамента е от 30 юни. Според Асоциацията на собствениците на аптеки проблемът е, че тези лекарства се изнасят от България заради ниската цена.

"Проблемът не е от сега, беше дефицитен от дълго време, но ще стане тотално дефицитен, защото от 30 юни временно се преустановява вносът. Myfortic, който го замества, също се изнася и го няма", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

"Проблемът с трансплантираните болни е голям, цялата група лекарства за тях, не само това лекарство, липсват, защото всички се изнасят. До едно фигурират в официалния списък, ясно и официално - всичко, което се изнася, липсва на пазара", подчерта Костов.

Ако пациентите бъдат оставени без тези лекарства, шансът да бъде отхвърлен техния трансплантиран орган е много голям.

"Решенията са няколко. На първо място ценовата политика на България, която така или иначе не върши работа, само забавя процеса. На второ място - част от мерките ще изискват решение да се търси на общоевропейско ниво. И това е с така наречената "паралелна" търговия, с ценовата система. Не е редно българите да плащаме такива цени, каквито се плащат в Германия", коментира директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че допълнителни доставки на лекарствения продукт Myfortic 180 mg са осигурени за трансплантираните пациенти в България.

Министерството е изпратило писмо до Новартис България ЕООД, с искане за информация за внос на допълнителни количества от лекарствения продукт. В отговор, притежателят на разрешението за употреба вече е направил извънредна доставка на 427 опаковки, като са предприети действия и за допълнителен внос.

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова.