България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Спекуланти търгуват с човешкия живот": Износ на лекарства застрашава трансплантирани пациенти

Медикаментите не могат да бъдат сменяни често, нужни са законодателни промени, категорични са Николай Костов и д-р Станимир Хасърджиев

13.06.2023 | 09:38 Редактор: Елеонора Танева

Трансплантирани пациенти сигнализират за проблем с ново липсващо лекарство в аптечната мрежа.  

"Проблемът не е от сега, беше дефицитен от дълго време, но ще стане тотално дефицитен, защото от 30 юни временно се преустановява вносът", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той посочи проблема, довел до изчезването на медикамента от аптеките  - лекарството се изнася, тъй като фигурира в официалния списък на Изпълнителната агенция за изнесените лекарства през  миналата година, а за тази още няма публикуван списък. Разрешен за износ е и най-използваният заместител.

"Проблемът с трансплантираните болни е голям, цялата група лекарства за тях, не само това лекарство, липсват, защото всички се изнасят. До едно фигурират в официалния списък, ясно и официално - всичко, което се изнася, липсва на пазара", подчерта Костов.

Директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че извършваните трансплантации у нас и без това са малко, а с кризата с лекарства се застрашава животът на трансплантираните.

"За да бъде трансплантът стабилен и да се запази в човешкото тяло, се използват имуносупресори, които помагат да се не бъде отхвърлен трансплатна. Ако оставим пациентите без тези лекарства, шансът да бъде отхвърлен органът е голям. Тогава е нужна или нова трансплантация или, ако е късметлия, със скъпа терапия да се закрепи", обясни д-р Хасърджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че медикаментите за трансплантираните пациенти не могат да се сменят често.

"Те не могат лесно да се взаимозаменят, нито е безобидно да ги сменяме като марката бонбони. С изискването за най-ниска цена в Европа, много често биват изнасяни веднага след вноса, спекулатни търгуват с човешкия живот", добави директорът на Националната пациентска организация.

Очакванията му са работещото НС да промени законодателството, което да "пази българските граждани, а не бюджета на НЗОК".

"Не да се напълни джоба на компания, решила да прекупува лекарства, а да се пази животът на хора, които да работят и да плащат данъци, не да тежат на семейството си или държавата", призова д-р Хасърджиев.

Николай Костов също настоява на животоспасяващите лекарства да бъде забранен износът.

Гледайте целия разговор във видеото.