Фармацевтичната индустрия донесла в икономиката ни 2,8 млрд. лв.

За 2022 г. директният принос на сектора към бюджета също се изчислява на над 1 млрд. лева

02.06.2023 | 22:18 Редактор: Юлиан Христов
Фармацевтичната индустрия донесла в икономиката ни 2,8 млрд. лв.

Общият принос, който фармацевтичната индустрия е осигурила за 2021 г. за българската икономика, се изчислява приблизително на 2,8 млрд. лева или 2,2% от брутния вътрешен продукт на страната, което е в съответствие със средното за Европа ниво.

Тези и други данни бяха представени за първи път от Лука Чичов, изпълнителен директор на IQVIA за Централна и Източна Европа, в рамките на доклад, изнесен по време на експертна среща „Икономически и стратегически принос на фармацевтичния сектор в България“. Срещата се организира от представителните организации на фармацевтичната индустрия в България.

Общият икономически принос е изчислен на база стойността на трудовите възнаграждения в сектора (почти 1,1 млрд. лева), предоставените отстъпки към НЗОК и данъци (914 млн. лева), стойността на произведената в България продукция от компаниите (426 млн. лева), инвестициите в клинични изпитвания (178 млн. лева), стойността на спестените разходи чрез въвеждането на генерични медикаменти (113 млн. лева), както и добавената стойност под формата на реализираните обучителни кампании за пациенти, лекари и други експерти в областта (38 млн. лева).

За 2022 г. директният принос на фармацевтичния сектор към държавния бюджет също се изчислява на над 1 млрд. лева. При цени на производител, които са сред най-ниските в Европа, фармацевтичните компании са предоставили на НЗОК 409 млн. лв. допълнителни отстъпки и компенсации, което се равнява на 27,6% от бюджета на Здравната каса за медикаменти.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: pixabay.com