България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли виновен за кризата с Шенген и колко пари откраднаха за охрана на границата?

Емануил Йорданов и Николай Радулов очакват силни резултати от акциите на МВР от последните дни

08.12.2022 | 09:06 Редактор: Елеонора Танева

Очаква се окончателното решение дали България ще стане член на Шенген или присъединяването на страната ще бъде отложено.

"Най-вероятно следващата есен ще бъдем приети в Шенген, има причини за това, което се случва. Ние гордо заявяваме, че сме изпълнили всичко - модерните информационни системи са част от концепцията на ЕС за умна граница. Но досега сме минали проверките за ключалката на вратата само. Това е като да имаш умна къща, да сложиш умна ключалка, а прозорците ти да са отворени и да влиза, който иска", даде пример експертът по сигурност Николай Радулов в студиото на "България сутрин".

Той е убеден, че зелена светлина за Шенген ще имаме, когато докажем, че границата не е пропусклива, или поне да пропуска по-малко мигранти.

"Границата ни трябва да предпази от хора с нередовни документи, контрабандисти, тя в момента не гарантира невлизането на неидентифицирани хора в ЕС. И Австрия, и Нидерландия си патят от мигранти и е естествено тяхното негодувание", коментира бившият главен секретар на МВР.  Но добави, че все пак двете страни биха могли да направят отстъпка, както при влизането ни в ЕС.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вътрешен министър Емануил Йорданов посочи коя е основната причина за отпора срещу членството ни в Шенген.

"Когато ЕС в цялост признава, че сме изпълнили техническите критерии, а две страни са против, това означава зле свършена работа от страна на политиците. Ние имаме ситуация, при която българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево". Нямат необходимия контакт с колегите си от другите държави, поради това има проблем. Когато говоря за вина на политиците - нямам предвид това, което се върши в България, а това във външнополитически план. От Нидерландия не са дошли, защото очевидно контактът някъде е скъсан", заяви Йорданов.

Убеден е, че политическата ситуация в страната също допринася за колебанията за приемането ни в Шенгенското пространство. А Николай Радулов допълни, че голяма част от средствата от ЕС, дадени за укрепване на границата, са били откраднати.

"Трябва да се поработи по обезпечаване на границата - повече от половин милиард лв. са дадени за укрепване на границата, поне 300-400 млн. лв. И половината от тези пари са отишли в нечии джобове. Корупцията не позволява да се укрепи границата", убеден е експертът по национална и международна сигурност.

Той подкрепи употребата на оръжие от страна на българските гранични полицаи, когато патрулираща двойка бъде атакувана от 50-60 мигранти.

Гостите не изключиха акциите на МВР от последните дни да са свързани с упреците към страната ни за несправяне с престъпността и корупцията. А очакванията им са за сериозни резултати след гръмко обявените полицейски мероприятия.

"Възможно е това да е свързано със заявлението, че организираната престъпност е силна и корупцията действа в България. Може с тази акция да се демонстрира преди днешното заседание, че се взимат мащабни мерки. Но досега заловените са с малко марихуана, а "бялото" предполага кокаин и хероин. Интересно е да видим дали в Студентски град ще има нещо, защото се знае, че това е голямо депо за наркотици", заяви Радулов.

Гледайте целия разговор във видеото.