Над 3 хил. полицаи в акцията срещу наркоразпространението, Демерджиев със силни думи

Разбити са оранжерии за марихуана, извършени са десетки обиски и претърсвания

07.12.2022 | 13:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Специализирана полицейска операция срещу разпространението и производството на наркотици се провежда в цялата страна. 56 души са арестувани до момента. Разбити са оранжерии за марихуана, извършени са десетки обиски и претърсвания.

В Равно поле е една от разбитите наркооранжерии. В 15 контейнера е било организирано отглеждането и изсушаването на марихуана. Там тази сутрин са задържани четирима души. Според данните от Национална полиция те не са били криминално проявени, но въпреки това са влизали в полезрението на полицията. Лабораторията функционира от няколко месеца. 

Разкрити са още 2 оранжерии за отглеждане на марихуана. Едната е в село Томпсън, където са задържани двама души, и още една в град Своге. Задържаните в село Томпсън са криминално проявени. В тази лаборатория процесът така е бил организиран, че от засаждането до изсушаването и момента на разпространение на марихуаната всичко се е случвало в тази оранжерия.

Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР Петър Тодоров и в нея участват над 3 хиляди полицейски служители.

"Проверяват се над 150 обекта към настоящия момент. Всякакви видове обекти - търговски, частни адреси, заведения, т.е. от целия спектър, където имаме данни, че може да има наркотични вещества", уточни Петър Тодоров.

"Това, което ясно, трябва да се каже – правим много ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази престъпна дейност, че държавата няма да толерира провеждането ѝ на територията на България", обясни вътрешният министър Иван Демерджиев.

Анализират се и докладите от всички областни дирекции на МВР за предприетите около училищата мерки в рамките на операцията срещу разпространението на наркотици. Акцията се провежда съвместно с прокуратурата.

"Притеснителните тенденции, свързани с разпространението на наркотици край училищата, и причиняване на тежки пътно-транспортни инциденти от водачи, употребили дрога, притесняват българските граждани и застрашават националната ни сигурност", посочи главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата е създала организация за бързо и приоритетно разследване на случаите, по които МВР събира достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на конкретни лица.

Ще бъде засилено полицейското присъствие около университети и училища във връзка с разпространението на наркотици.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
МВР службаши
преди 1 година
Украинци живеещи повече от 4 месеца в центрове за колективно настаняване в Полша, според нови правила, ще плащат 50% от разходите си за жилище, храна, образование и медицински грижи............ В Полша са се увеличи случаите на конфронтация между поляци и украинци работещи заедно в предприятията. ...........Това се дължи на неравностойните условия на труд и разликите в заплатите. Сигнализирай за неуместен коментар