Гълъб Донев: Изслушването ми за Шенген е PR ход, хващат се като удавник за сламка

Премиерът призова темата да не се превръща в политическа разменна монета

07.12.2022 | 13:51 Редактор: Вяра Димова

В навечерието на утрешния Съвет на Европейския съюз, на който ще се решава за влизането на България в Шенген - българските евродепутати излязоха с писмо, в което питат с какви мотиви може да бъде наложено вето на страната ни.

Въпреки че вчера и Австрия и Нидерландия препотвърдиха позициите си, че няма да допуснат България до Шенген, днес темата отново стана повод за раздор, този път между служебния кабинет и партията на Кирил Петков и Асен Василев. 

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на депутатите и желанието им да бъде изслушан в Народното събрание по темата Шенген. 

"Изслушването ми за Шенген е PR ход, който се ползва от неделя като сламка, за която се хваща удавник", каза Донев.

Последва отговор и от "Продължаваме промяната", които искат изслушването на премиера.

"Знаем, че премиерът трябва да представлява държавата и да води всички разговори. Бихме искали да чуем какво другите са му казали. Ние говорим за границата от месец май, не от последните два дни. Тогава взехме мерки, за да може "Капитан Андреево" да бъде запушено като дупка в европейската граница. Служебният кабинет вместо да продължи тези усилия, ги върна обратно", заяви Асен Василев.

"Изкуството на дипломацията намира най силен израз в умението и с една реплика произнесена в точния момент да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват", коментира служебният министър-председател.

Вътрешният министър коментира репортажа на западни медии за прострелян мигрант на българската граница, като отбеляза, че позицията на българските власти е предадена избирателно. 

"Искали са нашето мнение и не са публикували цялото такова, по какви причини - не мога да преценя. Избирателно е цитирано нашето мнение", коментира Иван Демерджиев.

На заседанието си министрите разгледаха три законопроекта, свързани с подготовката на България за приемане в еврозоната.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)