Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Нидерландия казва „НЕ“ на България за Шенген

Коментар на Димитър Гърдев

05.12.2022 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Въпреки дипломатическите усилия в последните дни, Нидерландия казва „НЕ“ на България.Защо? Коментар в предаването "Брюксел1" на международния анализатор Димитър Гърдев,бивш председател на външната комисия на парламента.

„Това според мен е свързано с някаква вътрешно политическа ситуация в Нидерландия, защото особено условието за техническата готовност на България е абсолютно проверимо, тъй като става дума за конкретни технически дейности. Ние не обърнахме достатъчно внимание на работата си с тази страна и по-скоро се бяхме съсредоточили върху Европейския парламент и Европейската комисия, но самият механизъм за Шенген е свързан с абсолютно единодушие и всяка една страна може да блокира България. Бяха поставени такива условия, които дори сега да бяха поставени пред Нидерландия, тя няма да може да отговори, защото тези условия излизаха извън параметрите на мониторинга за Шенген. Първоначално, след като получихме положителните доклади от 2011 година, същата тази държава постави условие да получим положителен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е съвършено друг механизъм, който беше наложен единствено върху България и Румъния и ние получихме такъв положителен доклад, след което дойде изискването да получим два поредни такива доклада и също ги получихме. Накрая постъпи и още едно допълнително изискване – да получим два поредни в една и съща година, но знаете, че от две години Комисията вече не издава такива доклади за България и в един момент това се оказа условие, което не съществува", коментира Димитър Гърдев.

„Корупцията е един постоянен процес и Шенген не представлява само него. Всички държави-членки ще подобряват мерките срещу корупцията и не може това да бъде условието за приемането в Шенген. Тук не става дума за приемане. По Договора за Европейския съюз по принцип ние сме членки на Шенген, но просто ефективното му действие за България беше оттеглено във времето, тъй като това не е нещо, към което трябва да се стремим и да кандидатстваме, а е едно обусловено право. Не е както например случая с Македония – да се изпълняват изисквания и да се одобрява“, уточнява гостът.

Целия разговор гледайте във видеото!

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
СТ
преди 1 година
Посредствена бездарна калинка Гърдев. С такива политици няма да приемат България в Шенген. Защото не могат да предложат на масата за преговори договорености за репатриране на мигрантите и удрят стокооборота на Ротердам. Сигнализирай за неуместен коментар