България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безплатни сензори за кръвната захар при децата, но защо няма за възрастните с диабет?

Родителите на деца с диабет Лора Стоилова и Димитър Димитров посочиха следващите проблеми за решаване

29.11.2022 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

След една година родители на деца с диабет спечелиха битката за безплатни сензори за кръвна захар. В нашия ефир те сигнализираха за дискриминационни критерии при отпускането на устройствата. 

"Успяхме да се преборим с изключващия критерий висока кръвна захар. Критерият е променен само за децата до 18-годишна възраст. Възрастен човек, около месец, месец и половина трябва да държи кръвна захар среднодневно над 12, за да има възможност да кандидатства. Това трябва да се промени", коментира родителят на дете с диабет Лора Стоилова в "България сутрин".

Тя обясни и как функционира самият сензор: Поставя се по тялото и дава информация за кръвната захар всяка една минута. Лекарите успяха да коригират лечението на сина ми с информацията, която получават от сензора. Това спестява около 3500 убождания в рамките на една година за проверка на кръвната захар. А инсулиновите помпи, които допълват сензорите за кръвна захар, спестяват около 4000 убождания за поставяне на инсулин в рамките на година.

Оказва се обаче, че не всички сензори са налични на българския пазар, но надеждата на родителите е с времето това да се промени. Друг проблем е малкият брой специализирани лекарски комисии, които за възрастните са само в София и Варна. Родителите се надяват да бъде увеличен броят на детските ендокринолози, за да може всяко дете да има навременна помощ.

"Това е една от нашите малки победи. За да се класират децата за използване на сензорите, ние изкуствено трябваше да тровим нашите деца, което е абсурдно. Комисията за защита от дискриминация се самосезира след нашето отворено писмо. За съжаление, все още остава критерият възраст", каза на свой ред пред Bulgaria ON AIR Димитър Димитров, който също е родител на дете с диабет.

"Нашите дечица имат избор от сензори, които помагат на децата да израснат максимално здрави. Не е само фактът да имат достъп до сензорите. Следим новостите в развитите държави. Това е постоянен процес. Игличките за поставяне на инсулин с писалки също са сериозен консуматив, без който не може", посочи още той. 

Димитров се обърна към родителите с думите, че това е състояние, което помага на вас и вашите деца. Ако човек поддържа добър контрол, това помага на децата да са много по-дисциплинирани, категоричен е той.

"Диабетът е начин на живот. При добър контрол нашите деца ще бъдат нормални членове на обществото ни и ще бъдат здрави", подчерта Лора Стоилова.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Един
преди 1 година
Ние сме с Декском от 4 години. Не знам дали са по-добри от Либре или по-лоши, но сме доволни и на това. Защото без сензор е ужас. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Veidarxxx
преди 1 година
Пуанаха най големите *** че са залежали някъде по складовете на Европа... Либре е много по добра система за следене на кръвната захар, а и има и други доста по добри системи от декском... Не знам кой и защо избра декском... Сигнализирай за неуместен коментар