За повече здраве: Хранителни навици за баланс на кръвната захар

Придържайте се към редовното време на хранене

20.08.2022 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова
За повече здраве: Хранителни навици за баланс на кръвната захар

Изграждането на здравословни хранителни навици е в основата на промяната на начина ни на живот и контрола на кръвната захар. Много хора, които нямат проблеми с кръвната захар и инсулина или дори не подозират, че може да имат такива, неглижират начина си на живот. Например, често консумират солени храни, лакомства, колбаси, захарни изделия.

Ако сте от тези, за които е важно да бъдат в добро здраве, вижте няколко лесни хранителни навици, препоръчвани от специалисти.

Наблягайте на протеините на закуска

Закуската неслучайно е първото и най-важно хранене за деня. Правилният подбор на храни може много да помогне за баланса на кръвната захар. Според западни изследвания, започването на деня с храна, която е богата на полезни протеини, може да помогне за поддържането на добри стойности на кръвната захар през останалата част от деня.

Комбинирането на въглехидратите с източник на протеин, ще забави скоростта на навлизане на глюкозата в кръвта ви, което може да помогне за поддържане кръвната захар в целевия диапазон, смятат учените. Какво да хапнете? Ако сте свикнали в закуската ви да има хляб, може да си препечете филийка пълнозърнест, да я добавите към 2-3 яйца на очи или бъркани, и да завършите с няколко резена домат.

Придържайте се към редовното време на хранене

Яденето на редовни интервали на всеки 4 часа ще помогне за управлението на кръвната захар. От друга страна, изчакването, докато станем много гладни, често води до импулсен избор на храна, която невинаги е здравословна. Ето защо, западни специалисти ни съветват да си създадем навика да се храним преди да огладнеем твърде много. Така няма да преядем и ще поддържаме кръвната захар стабилна.

Оформяйте правилно вашата чиния

Знаем, че здравословната чиния с храна трябва да включва протеини, въглехидрати и зеленчуци без скорбяла. Когато искаме да поддържаме стабилни нива на кръвната си захар, запазваме половината от чинията си за зеленчуци без скорбяла - домати, краставици, броколи, брюкселско зеле, чушки, зеле и други.

Поглеждаме към дланта на едната си ръка, за да преценим според размера ѝ колко количество протеин да добавим към чинията си като риба, месо. Свива ръката си в юмрук и приблизително толкова като размер е въглехидратната част в чинията ни, например кафяв, черен, червен ориз.

Протеините и фибрите в зеленчуците могат да забавят скоростта, с която въглехидратите повишават глюкозата ни, смятат учените, които съветват първо да започнем с консумацията на протеина и зеленчуците.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК