Лекарство за диабетици липсва от аптеките, налага се снабдяване "с връзки"

Няма и аналогови инсулини, медикаменти за високо кръвно, за бронхиална астма

15.11.2022 | 19:40 Редактор: Елеонора Танева

Девет медикамента липсват в аптечната мрежа, а над 82-а са с ограничена наличност. Това стана ясно от изказване на служебния министър на здравеопазването. Според фармацевтите обаче липсващите лекарства са много повече.

Марияна страда от диабет тип 2, последните две години се лекува с озенпик. Повече от половин милион диабетици ползват този препарат у нас.

"В последните месеци се налага да чакам по две-три седмици и то с връзки при фармацевти, които познавам, но проблемите са в малките градове, където има по една аптека", каза Марияна.

Оказва се, че от аптечната мрежа отсъстват жизненоважни и животоспасяващи медикаменти, не само озенпик, а и инсулин.

"Липсват аналогови инсулини, липсват неща за високо кръвно, липсват лекарства от всички групи, липсват конвенционални лекарства, такива за бронхиална астма и ХОББ", поясни магистър фармацевтът Маргарита Грозданова.

Тя си обяснява недостига с "реекспорта".

"Ние си позволяваме да звъним и на притежателите на лекарства по техни данни достатъчни количества са внесени, дори повече от необходимите, но като ги изискаме от складовете ги няма", каза Гроздаанова.

Според ресорния министър Асен Меджидиев причината за недостига са както производствени така и логистични.

"Реално задържане по складовете няма в момента. Информационната система, която създаваме, ще помогне на аптеките да виждат каква наличност има в складовете", информира Меджидиев.

В Министерство на здравеопазването първо заседание проведе и специализираният съвет по контрол на лекарствоснабдяването с участието на всички сектори от фармацевтичната промишленост.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)