Министър Меджидиев: Обединихме се в усилието да предотвратим недостига на лекарства

"В момента липсват около 9 медикамента, но след мерките успяхме да доставим част от тях", обясни министърът на здравеопазването

15.11.2022 | 13:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Министър Меджидиев: Обединихме се в усилието да предотвратим недостига на лекарства

"Всички се обединихме в усилието да предотвратяваме недостига на медикаменти. Не да стигаме до недостиг, а да предотвратяваме в аптечната мрежа. Много усилия са положени и от новото ръководство на Националния съвет по цени и реимбурсиране", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Взето е решение за създаване на единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху всеки медикамент. Той уточни, че това ще позволи използването на мобилно приложение на всеки пациент и всеки лекар, чрез което ще може да се информира за цената на всеки медикамент и по този начин се въвежда контрол върху цените на лекарствените средства, а не да се коментира, че има цени, които превишават допустимите.

"Единната номенклатура ще позволи по-бързото проследяване на доставените в България, а и отпусканите на пациенти количества лекарствени продукти на база на постъпващите от участниците информация в електронната система за проследяване, както и анализа за причините за недостига за всеки един конкретен лекарствен продукт", обясни Меджидиев.

Той съобщи, че в момента се работи по алгоритъм, в който компетентните органи ще могат да предприемат мерки за всеки недостиг на конкретен медикамент, защото се оказва, че факторите за недостиг на медикаменти са много комплексни.

Меджидиев добави, че идеята на министерството на здравеопазването не е в санкциите, а в подобряване на контрола и предотвратяване стигането до недостиг. "В момента липсват около 9 медикамента, но след мерките, които взехме още от миналата седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа", обясни той.

Служебният министър на здравеопазването посочи, че откритите нарушения са много малки и не са причината за недостига на лекарства. "Причината е много комплексна. Обърнах внимание, че трябва да се направят законодателни проблеми в системата за електронно проследяване. Там е основният проблем", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Меджидиев е категоричен, че задържане по складовете няма. "Тази информационна система, която създаваме, ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане", отбеляза той.

Снимка: БГНЕС