В аптеките липсват 10 лекарства, 60% от опаковките по рецепта не се верифицират

"От първите проверки са намерени нарушения", заяви д-р Александър Златанов

07.11.2022 | 12:42 Редактор: Ваня Кузманова

60% от опаковките на лекарствени продукти по лекарско предписание не се верифицират и отписват от системата, има и недостиг на десет медикамента на пазара. Открити са нарушения при проверките в складовете на търговците на лекарства на едро. Има данни за задържане на лекарства в складовете, предвиждат се и санкции

Това става ясно на брифинг след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че са взети конкретни решения за справяне с недостига на лекарства. Той съобщи, че има недостиг на медикаменти на пазара. След направения анализ в МЗ е обсъден проблемът с недостига на медикаменти и начините, по които да се избегне бъдеща такава липса, като се анализира рискът.

Заместник-министърът на здравеопазването съобщи и че ще бъдат извършени масови проверки по цялата верига – и в аптечната мрежа, и при търговците на едро, за да се види има ли нарушения. От първите проверки са намерени нарушения, каза той, но не обясни от какво естество са те.

Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, заяви пред журналисти, че в резултат на срещата ще бъдат направени конкретни предложения от организациите, които участват в рамките на Специализирания съвет.

"Ние конкретно ще направим предложение, свързано с прилагане на Закона за лекарствата и Европейското законодателство на 100%, и то свързано със задълженията на търговците на дребно на лекарствени продукти на аптеките – всяка една опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписана от системата за верификация на лекарствените продукти", каза Денев и подчерта, че това е общоевропейска система.

По думите му в България в момента само около 40% от опаковките, които се отпускат на пациент, се отписват от системата, т.е. ако се осигури 100% спазване на българското законодателство опаковките, които са предписани на пациент и отписани от системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни от Европейския съюз. Той подчерта, че има случаи, когато се твърди, че опаковката е отпусната на пациента, а всъщност е изнесена.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)