България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задържат дефицитни лекарства по складове и после ги изнасят, родители търсят канали за внос

Пробойните в системата посочиха Пенка Георгиева и Николай Костов

25.10.2022 | 08:09 Редактор: Елеонора Танева

Много лекарства поскъпнаха през последните седмици, основно отпусканите без рецепта.

"Основната причина за поскъпването е инфлацията. За радост, въпреки че този процес е интензивен и в сравнение с миналата година засяга доста повече лекарства, увеличението е по-малко от инфлацията - около и малко под 10%. Засяга най-вече лекарствата без лекарско предписание и неурегулираните продукти", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че най-голямо е увеличението при козметиката и хранителните добавки, където има по-голяма свобода в ценообразуването, докато при лекарствата има ограничения колко пъти в годината и с колко могат да поскъпват.

"Хубаво е, че лекарствата с лекарско предписание не се увеличават значително, 80 лекарства са се увеличили, над 500 са тези с намалени цени. Имаме и намаление на цената на много лекарства - генеричните, от които НЗОК заплаща 25%, например", посочи Костов.

Той подчерта, че държавната политика принуждава много производители да излязат от позитивния списък или да напуснат страната.

"Дефицитни лекарства се задържат в търговеца на едро, системата отчита, че ги има на пазара, и след това се изнасят. Тази система трябва да бъде променена, дребни неща трябва да се пипнат, за да бъде реална бариерата пред износа", убеден е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" призова да бъде увеличен забранителният списък за износ на лекарства на 100-150 медикамента, като в момента в него са около 60.

"Когато една държава е политически нестабилна, има риск от незаконен паралелен износ. Подочувам за количества медикаменти, които се вкарват от Турция, преопаковат се тук и се изнасят. Майка на дете с увреждания купува лекарства от Сърбия, сега и там е затруднено, тъй като вече искат по-специални рецепти, последно е организирала канал от Австрия. Това е недопустимо! Не може детето ти да е с увреждания, да се нуждае от постоянно лечение и да не можеш да го осигуриш", каза Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че в момента липсват 25 лекарства за деца с увреждания. 

"Фармацевт в малко населено място сподели, че има родител на дете с астма и на ръба на закона ѝ го доставя от Турция , защото няма с какво да се лекува", даде пример Георгиева. И призова държавата за социална защита - като например безплатни лекарства за деца до определена възраст.

"Когато хората не се лекуват навреме и спестяват от лечението, след това се влошават, натоварват себе си и семейството си, след това отиват в болница и товарят държавата", коментира Пенка Георгиева. 

За промяна в механизма на регулиране на пазара призова и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас.

"Лекарствата, които липсват, са много повече от 60. Системата не ограничава реекспорта към други държави. Списъкът се актуализира всяка седмица, това трябва да става на по-дълъг период от време. В него не трябва да се включват лекарства, които са в търговците на едно", категоричен беше Николай Костов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК