Фармацевти предупреждават: Може да има недостиг на лекарства през зимния сезон

В Германия вече има голям проблем с някои основни медикаменти при простуда и грип

20.09.2022 | 19:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

Недостиг на лекарства у нас. Фармацевти предупредиха, че има вероятност през зимния сезон да останем без медикаменти за настинка и грип.

В Германия вече има голям проблем с някои основни лекарства при простуда и грип. Много е вероятно през зимните месеци и у нас да има недостиг.

"В Германия е наистина много тежко положението, там няма съвсем обикновени сиропи. Това е много голям пазар, съответно едни и същи производители оперират на българския, немския, белгийския и т.н. пазар, и когато има недостиг за германския пазар, това е много сигнификантно и е значим проблем за цяла Европа, включително и за нас", заяви председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Някои основни съставки на медикаментите се произвеждат в Китай и Индия, поради което има затруднения с набавянето им, обяснява Костов. А хората възприемат различно възможната липса.

"Дано не се стига дотам, както миналата зима имаше недостиг на препарати за децата, които бяха много важни за респираторните, ще се борим някак си, алтернативни варианти", смята Соня.

"Сигурно, ако не може да се намери и хората имат нужда от тези лекарства, най-малкото ще се паникьосат" е мнението на Райна.

"Не може да има недостиг на нищо, това е изключено. По отношение на цените нещата са различни, ще има, но колко ще струва, е друг въпрос", твърди Румен.

Стотици лекарства в България са дефицитни. Списъкът с тях все още не е пълен, но моментният му вариант може да се види в сайта на Агенцията по лекарствата.

"Има липса на сиропи за настинка и грип, за кашлица, които липсват и то важни, но все още на българския пазар има доста сиропи, които биха могли да се заменят", коментира Костов.

Специалистите съветват хората да не се презапасяват.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК