България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Христова: На грипа му е рано, но подвариант на Омикрон ще причини Ковид вълна през декември

"Ваксината е най-добрата профилактика", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

15.11.2022 | 09:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са острите респираторни вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища, обясняват специалистите. Сега върлува есенен вирус със силна кашлица, хрема и възпаления на ушите.

"Не е само сред учениците, а и сред една голяма част от децата в детските градини и яслите. Нормално е за този сезон, това го наблюдаваме всяка есен. Със застудяването, с това, че се събираме в затворени помещения и не проветряваме достатъчно увеличаваме шанса за предаване на вируси помежду си", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Тя отбеляза, че са няколко основните групи вируси – аденовируси, респираторно-синцитиални, парагрипни и риновируси, като най-леко протичащите са риновирусите, които са предимно при по-малките деца. Те протичат с възпаление на горни дихателни пътища, ринит и хрема.

Христова посочи, че по-сериозно протичащ е респираторно-синцитиалният вирус, който особено при деца до 3 години и при възрастни над 65 години може да причини много сериозни възпаления на долните дихателни пътища – бронхити, бронхиолити, пневмонии. По-голяма е опасността при хора с придружаващи и хронични заболявания, когато имунитетът е отслабен.

"Родствени на тези вируси са парагрипните вируси. Те също могат да протекат тежко - с пневмония, температура и нужда от хоспитализация. Аденовирусите са изключително широко разпространени в момента. Доста често освен с респираторни проблеми протичат и с конюнктивит и със стомашно-чревно разстройство. Седмица обикновено не е достатъчно да се възстановим, може би 10 дни са симптомите и след това няколко за възстановяване", обясни проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че наблюдаваме повишение на заболеваемостта, защото не спазваме достатъчно мерките за предпазване, а част от вирусите са по-стабилни и се предават при контакт със заразена повърхност, при използване на общи домакински съдове, когато не проветряваме. Според нея мерките са разхлабени, а маската би ни предпазила.

"По отношение на Ковид-19 сме в тенденция на снижаване на заболеваемостта. Обаче има и някои по-сериозни тенденции в световен мащаб – задържане на заболеваемостта, повишаване в някои от страните и повишаване на подварианта на Омикрон BQ.1, който ще се окаже причинител на една следваща, макар и неголяма вълна. Можем да очакваме известно повишаване на заболеваемостта някъде към края на декември", смята проф. Христова.

Тя отбеляза, че ваксините ни пазят, затова вълната няма да е голяма: "Както срещу Ковид, така и срещу грип ваксината е най-добрата профилактика. Това е за хората, които не искат да боледуват, които имат достатъчно разум да разберат, че една ваксина създава напрегнат имунитет. Той не допуска вируса или допуска съвсем малко количество вирус, което го прави много леко заболяване", посочи гостът.

Проф. Ива Христова каза още, че имунната ни система не е паднала вследствие на Ковид-19, защото тя е програмирана да отговаря на многото външни агенти, които се опитват да навлязат в нашия организъм, но ние, живеейки неразумно, правим всичко възможно да я отслабим.

"Ноември още е рано за грип при нас. При нас е в края на декември, а последните години в януари се измести. Вероятно твърде скоро ще започне циркулиране на единични грипни щамове", заяви директорът на НЦЗПБ.

Тя препоръчва противогрипната ваксина, да спазваме всички мерки, за да не разпространяваме вируси, да проветряваме редовно и да поддържаме в добра изправност тялото си и имунната си система.

Гледайте видеото с целия разговор.