България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Революционно: Преливането на лабораторно отгледани еритроцити ще намали донорството

Д-р Аспарух Илиев: Крайната цел е да се намери начин за възстановяване на човешките органи

11.11.2022 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

В първото по рода си в света клинично изпитване е извършено преливане на лабораторно отгледани червени кръвни клетки (еритроцити).

"Екипът от Кеймбридж използва клетки предшественици от донори, с които в изкуствена среда ги размножава и им позволява да образуват повече кръвни клетки. Революционният елемент е голямото количество и че това позволява човек да получи своите собствени клетки", коментира в "България сутрин" д-р Аспарух Илиев - ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

По думите му до голяма степен нашата имунна степен разпознава чуждата кръв, а постоянното преливане може да бъде проблем.

"С този метод бихме могли да осигурим доста по-големи количества и да спестим нуждата от донорство. В момента този метод е доста скъп, но е въпрос на време да стане по-обоснован икономически. Проучва се дали направеното е безопасно. Клетките са изложени на различни вещества в тялото и не би трябвало да има каквато и да било опасност", обясни д-р Илиев за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Според него крайната цел е да се намери начин за възстановяване на човешките органи, не само на кръвните клетки.

Д-р Илиев е оптимистично настроен спрямо развитието на Ковид-19 пандемията през тази зима. Той очаква след зимата да можем да си отдъхнем.

"Вируса ще го има винаги и болни хора ще има. Трябва да се ваксинираме и да се пазим, но би трябвало всичко да протича във фаза на постепенно отшумяване. Китай си взе поуките за неадекватното поведение по време на Ковид кризата. В последните 50-60 г. имаме голям брой вируси, които възникват в Китай", каза още инфекционистът.

Д-р Илиев добави, че топлата есен благоприятства възникването на инфекциите. Той очаква грипна вълна, но отбеляза, че много повече хора у нас се ваксинират срещу грип.

Гледайте целия разговор във видеото.