Каква трябва да е грижата за кожата при диабет?

При пациентите с диабет често се наблюдават много суха, опъната и сърбяща кожа

27.08.2022 | 10:00 Редактор: Ваня Кузманова
Каква трябва да е грижата за кожата при диабет?

Когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да разгради и използва въглехидратите, доставени с храната, нивото на глюкозата в кръвта неизбежно се повишава. За пациентите с диабет наблюдението и регулирането на нивата на кръвната захар е жизненоважно. Високите нива на кръвна захар в тялото имат много отрицателни ефекти върху органите и нервите.

Освен това високите нива на кръвната захар при пациентите с диабет също имат отрицателно въздействие върху здравето на кожата. При пациентите с диабет често се наблюдават много суха, опъната и сърбяща кожа

Тялото се опитва да елиминира излишната глюкоза чрез урината. При често уриниране се отделя голямо количество течности и кожата става суха. 

Дехидратираната кожа е много по-податлива на инфекции, тъй като бактериите могат да проникнат през микроскопичните сухи пукнатини по повърхността на кожата.

Високата кръвна захар също уврежда нервите в кожата. Леките наранявания се усещат едва по-късно или изобщо не се усещат от пациентите. Понякога се развива тежко възпаление на кожата и подлежащите тъкани, като например диабетно стъпало.

Ето защо пациентите с диабет трябва да обърнат специално внимание на редовните процедури за грижа за краката.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК