Натуралните продукти, които ще ни помогнат в борбата с мазната кожа и акнето

Растения с противовъзпалителни свойства могат да се използват локално върху кожата

23.08.2022 | 22:33 Редактор: Ваня Кузманова
Натуралните продукти, които ще ни помогнат в борбата с мазната кожа и акнето

Акнето и мазната кожа са две състояния, които често се проявяват едновременно. Растенията, предназначени за справяне с проблемите с мазната кожа и акне, не са много. Сред тези с противовъзпалителни свойства, които могат да се използват локално върху кожата, са алоето и копривата.

Алое вера за облекчаване на акне

Гелът, извлечен от листата на алое, изглежда има противовъзпалително действие, което се дължи на наличието на вещества, способни да блокират секрецията на хистамин - ключово вещество при възпалителната реакция. Няколко клинични проучвания за ефективността на гела от алое при лечението на акне показват положителни резултати, когато този гел се комбинира с масло от африкански босилек - Ocimum gratissimum.

Коприва срещу мазна кожа и акне

Листата и корените на копривата традиционно се предлагат за забавяне на секрецията на себум при пациенти с мазна кожа или акне. Все още няма клинични доказателства за ползите от копривата и начините на действие.

Репей

Листата и корените от репей понякога се препоръчват за борба с мазна кожа и проблеми с акне, въпреки че липсват научни доказателства за ефективността им.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК