Груба кожа? Отървете се от проблема с тези хитрини

Обърнете внимание не само на лицето, а и коленете, лактите и петите

19.08.2022 | 14:32 Редактор: Петя Кръстева
Груба кожа? Отървете се от проблема с тези хитрини

Гладката кожа винаги е била цел и мечта на много от нас. Лицето ни казва толкова много – дали се храним с подходящите храни, спим ли достатъчно, поемаме ли оптимално количество течности. Видът на кожата показва дали сме здрави и от какви грижи имаме нужда. Тук естетичните процедури невинаги са отговорът. За да запазим свежестта и младостта си, можем да използваме някои лесни трикове, които ще ни спестят доста пари и усилия.

Подобрете диетата си

Всички знаем, че преработените храни не са добри за нас. Какво обаче наистина причиняват те? Те унищожават добрите бактерии, причинявайки чревен дисбаланс, който може да доведе до възпалителен процес, който пък от своя страна може да се отрази на състоянието на кожата ви. Опитайте се да си набавите повече антиоксиданти – такива ще намерите в горските плодове, гроздето и авокадото.

Важно условие за доброто състояние на кожата са оптималните нива на Омега-3 мастни киселини – ето защо стремете се да хапвате риба поне веднъж седмично. Витамините А и C, а също и цинкът са от основно значение за здравето на кожата. Повечето плодове съдържат първите два витамина, а месото и млечните продукти са ценен източник на цинк.

Не пропускайте почистването и ексфолирането

Въпреки десетките прочетени препоръки, все още понякога ни се случва да не почистим кожата си. Говорим не само за случаите, в които умората е надделяла и сме пропуснали вечерната си рутина. Става въпрос за редовно почистване и ексфолиране. Според дерматолози "почистването и ексфолирането на кожата помагат да се премахнат мъртвите клетки като по този начин тя може да изглежда сияйна и да отразява светлината“.
Някои експерти съветват дори да се прилага т. нар. "двойно почистване" на кожата – стига вашият тип кожа да позволява това. Така ще гарантирате отстраняването на нечистотиите, които запушват порите, и ще отстраните излишния себум, без да изсушите кожата прекалено много.

Ексфолирането може да се извърши както механично, така и химично. Обърнете внимание не само на лицето, а и на частите от тялото, които остават скрити – колене, лакти, пети – кожата им е склонна към изсушаване и загрубяване.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК