Защо е полезно да ядем киноа за по-добър контрол на кръвната захар?

Киноата е псевдозърнена култура с произход от Андите, много богата на витамини Е, С и витамини от група В

06.09.2022 | 23:30 Редактор: Теодора Патронова
Защо е полезно да ядем киноа за по-добър контрол на кръвната захар?

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените хронични заболявания в целия свят. Това заболяване се предшества от предишно състояние, наречено предиабет, което, ако се вземат необходимите мерки, може да бъде предотвратено.

Консумацията на киноа може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2, благодарение на хранителния състав на тази храна.

Киноата е псевдозърнена култура с произход от Андите, много богата на витамини Е, С и витамини от група В, както и на минерали като желязо, калций и магнезий. Освен това е добър източник на фибри и сложни въглехидрати. Съдържа висока концентрация на протеини, с всички основни аминокиселини.

Киноата е много богата на хранителни вещества храна и не предизвиква високи скокове на нивата на глюкозата в кръвта. Това е много пълноценна храна и може да бъде добър заместител на зърнените храни.

Консумацията на киноа може да има благоприятно въздействие върху превенцията на сърдечносъдови заболявания и помага за контролиране на холестерола.  Проучването е публикувано в списание Nutrients.

При консумация на киноа, пиковете на нивата на глюкозата са по-ниски, отколкото при консумация на други зърнени храни. Това е от ключово значение, тъй като скоковете в кръвната глюкоза след хранене са основен елемент в развитието на диабет тип 2, поясняват учените.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК