България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът мрази да ходи на преглед, защото се страхува да не му открият нещо

"Няма лекари в България, няма медицински сестри", алармира д-р Мирослав Спасов

29.11.2022 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова

Идеята минималната продължителност на профилактичните прегледи отново да бъде минимум 15 минути не срещна одобрението на общопрактикуващите лекари.

"Всеки един пациент изисква различно време. Ако за вас мога да отделя една минута, защото сте дошли за административен документ, то за следващия пациент, който е с инфаркт или инсулт, може да ми отнеме един час. Какъв е мотивът? Дали просто да има контрол върху нас, дали държавата да не заплаща за извършената дейност - не мога да го обясня. Най-голямото безумие, което се създава с така създадената идея, е юридическата стойност на издадените от нас документи, защото ако пациент дойде в кабинета ми със запазен час в 7:00, аз съм си настроил тайминга на компютъра, за да мога да се вмъкна в изискванията на НЗОК за преглед от 15 минути - може да се окаже, че системата ще отчете прегледа в 23:59 ч., през което време той може избяга от България, да убие човек, след което ще ме търсят за издаден документ с невярно съдържание", каза личният лекар д-р Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".

Според него това е пълно безумие.

"Проблемът е хроничното недофинансиране, въпросът със стойността на лекарския преглед, проблем е загубата ми на време от 3 часа, за да мога да отида да си взема необходимите ваксини, вместо да се уреди доставянето на ваксини до лекарския кабинет. Също проблем е стиковането между различните звена - разкарването на един онкоболен от единия край на София до моя кабинет, за да може да се издаде направление за постъпване по клинична пътека, вместо колегата в онкоболницата да го издаде. Липсата на медикаменти също е проблем", допълни д-р Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му много малка част от хората си правят профилактични прегледи.

"Държавата отново слага едни регламенти да обхванем поне 46% от пациентите, записани в нашата практика. Но се оказва, че българският гражданин мрази да ходи на преглед, защото се страхува да не му открием нещо и след това да започнем да го лекуваме. И друга тема за управляващите - вместо да се чудят как да ни ограничават административно, нека да помислят по въпроса защо ние продължаваме да инвестираме в болнично здравеопазване, вместо в доболничната помощ", коментира личният лекар.

И отново изтъкна проблема с липсата на кадри.

"Отдавна системата ни е сбъркана. Няма лекари в България, няма медицински сестри, няма кинезитерепатевти, няма санитари. Вместо тази държава да помисли как да задържи своите лекари и как да инвестира, тя е склонна да ги обучава и след това се примирява с това, че бягат в чужбина", добави д-р Мирослав Спасов.

Гледайте целия разговор във видеото.