Трус в здравната система: Лекарският съюз иска оставката на шефа на НЗОК

БЛС няма да участва в преговорите за Националния рамков договор

09.11.2022 | 14:23 Редактор: Петя Кръстева
Трус в здравната система: Лекарският съюз иска оставката на шефа на НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) излиза от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния съвет на НЗОК и Касата.  Настояваме за оставките на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на Касата д-р Александър Златанов. Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет. Тази категорична позиция заявиха от ръководството на БЛС по време на извънреден брифинг на Съсловната организация. 

Ръководството на съсловната организация обясни исканите оставки с няколко причини: 

  • Рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от Парламента за здраве, пари, които трябва да стигнат до българските лекари и пациенти. 
  • Бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес. Нито що се отнася до разпределянето на средствата за тази година, нито по отношение на тригодишния рамков договор, който трябва да подписан в края на годината и който лекарите в страната чакат - реални преговори не е имало до този момент.
  • Нежелание за решаване на проблемите в сектора, които пречат и на работещите и на пациентите. 

Ръководството на Българския лекарски съюз беше категорично, че няма да допусне да се взимат еднолични решения в ущърб на съсловието и ще продължи да бъде гарант за спазване на законността в системата на здравеопазването. 

"Ножът е опрял до кокала! Оттук нататък си запазваме правото да предприемем последващи законови действия – включително и протестни", завърши председателят на БЛС д-р Иван Маджаров

Снимка: БГНЕС