България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

ББА: Има огромна опасност от фалити на болници, клиничните пътеки да се вдигнат с поне 50%

"Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране", заяви Иван Тодоров

24.10.2022 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова

Държавният бюджет за здраве трябва спешно да се адаптира към инфлацията. С тази позиция излязоха от Българската болнична асоциация (ББА).

"Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било вчера. В края на годината очакваме общата инфлация да бъде над 20%. След 2 години криза и голяма тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на изтощението. Пост-Ковид кризата доведе до икономическа утежнена ситуация, която не само поставя под заплаха качеството на медицинските грижи, но и тяхното оцеляване", каза зам.-председателят на ББА Иван Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че болничните заведения в цяла Европа призовават правителствата за спешни мерки за спасяване на сектора.

"В Германия говорят за опасност от затваряне на лечебни заведения, поради голямото увеличение на цените на енергоносителите. И при нас има огромна опасност да се стигне до фалити на болници. Предходната ситуация показа, че здравеопазването е сектор от националната сигурност, за това призоваваме за адекватни мерки. В началото на годината бяха осигурени допълнителни средства за бюджета на НЗОК, а сега може да бъдат освободени", допълни Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му 70% от болниците са увеличили заплатите на медицинските служители след поскъпването на клиничните пътеки.

"Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране. Клиничните пътеки, въпреки че бяха увеличени с около 25%, бяха недофинансирани и преди това. А Спешна помощ и РЗИ са една от част от здравеопазването. Болничната помощ е друга част. Трябва да се предвидят средства за всички части", подчерта той.

Тодоров смята, че първото нещо, което трябва да се направи, е освобождаване на натрупания резерв, който е в НЗОК.

"Трябва да има политическа воля за съставяне на адекватен бюджет на Здравноосигурителната каса. Бюджет, който не само да се съобрази с темпа на инфлация, но и да се съобрази с недофинансирането на клиничните пътеки. В някои сектори имаше 50% недофинансиране на клиничните пътеки. Нашите изследвания показват, че поне с 50% трябва да се увеличат клиничните пътеки. Осъзнаваме, че това е невъзможно, затова трябва да има поетапно увеличаване. Минимумът сега е с темпа на инфлация", добави Иван Тодоров.

Според него здравната вноска също трябва да бъде увеличена.

"В България бяха взети поредица от не толкова правилни решения и ние сега страдаме. Едно от основните решения е недофинансирането и неадекватните средства, които се отделят за здравеопазване. В последните години светила в определени сфери, които са се реализирали на Запад, се връщат в България, когато има добри условия", каза още зам.-председателят на Българската болнична асоциация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК