България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Златната кокошка ЕС и приходите от газ и петрол спират фалита на Русия

Коментар на бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев и икономиста Юлиян Войнов

05.05.2022 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

ЕС предлага шести пакет от санкции срещу Русия, сред които са налагането на петролно ембарго и изтеглянето на повече руски банки от системата за трансакции SWIFT. 

"За последните два месеца ЕС е платил 47 млрд. долара на Русия за енергоизточници. Само Германия е платила 9 млрд. за газ и петрол. Част от парите, които влизат в руската икономика, се използват за военни действия. Само за превземането на Мариупол руската армия е похарчила 1,2 млрд. долара. Ако това кранче се затвори, би имало сериозен ефект върху руската икономика", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Той отбеляза, че зависи доколко ефектът на бумеранга би могъл да се завърти към Европа. За газовите доставки все още се буксува, затова има разнобой между страните членки, припомни Керемедчиев.

Много тежко се удря руската икономика и не могат бързо да се намерят алтернативи, смята той. Русия много трудно ще търси други пазари, а като ги намери - те са задоволени от държави от Близкия изток. 

"Златната кокошка продължава да е ЕС. Би било безумие Русия да спре газовите доставки до икономика като германската. В един момент Русия ще изпадне в дефолт по външния си дълг и няма да може да го плаща. Започва да се капсулова и да опитва да задоволява нуждите си с това което има", подчерта Керемедчиев. 

В резултат на санкциите всичко ще стане по-скъпо, предупреди той. За последните 10 години държавите от ЕС са станали два пъти по-зависими от руските енергоизточници, стана ясно от думите на бившия зам.-външен министър.

"Изграждат се нови енергийни терминали, които да захранват европейските държави. Европа плащаше за своята сигурност най-вече на САЩ, плащаше на Турция за спиране на бежанските потоци, плащаше на Русия за енергоизточниците. Този зов за събуждане най-накрая прокънтя в ушите на европейските чиновници. Сега панически се взимат мерки да се навакса това, което беше изостанало 10 години. Европейците ще станем независими от Русия, но цената ще бъде по-висока", обясни Керемедчиев.

Цените на енергоизточниците бавно ще продължават да се увеличават за крайния потребител, прогнозира той.

Икономистът Юлиян Войнов заяви пред Bulgaria ON AIR, че петрол може да се купи от всяка точка на света, а проблемът за България е дали технологично "Лукойл" в Бургас може да преработва различен от руския петрол. 

"Целта на ЕС и цивилизования свят е откъсване на Русия от възможността да финансира войната с износ на газ и петрол. Първата стъпка ще бъде петролът, за газа има повече проблеми", посочи той.

По думите на икономиста откъсването от банковата система на света е начин за омаломощаване икономически на Русия. Пътят на прекъсване на финансовите потоци е този - чрез изключване на банките, отбеляза Войнов.

"Русия не може да определя как да си плаща външния дълг, има договори. В момента, в който тя не плати в съответната валута, това автоматично води до технически фалит на Русия. Там икономическата среда е тотално срината, очаква се икономиката да се свие с над 10%. Русия губи възможността да развива нови технологии. Трябва да се готви за икономика на предишно поколение продукти. Приходите от петрол и газ спират тоталния срив на руската икономика. Примката се затяга и санкциите ще доведат до спиране на тези финансови потоци", каза гостът.

Според Войнов, доставката на газ от друго място може да се окаже наистина на по-ниска цена. В момента тече преразпределение на финансовите и петролни потоци, ще се стигне до ниво на нови глобални вериги за доставки. Ценовото ниво ще бъде различно, вероятно по-евтино от сегашното. Успокояването на цените спира инфлацията, разясни икономистът.

"САЩ са най-големият производител на газ. Използваха случая да насочат огромни потоци към Европа. Проблемът с втечнения газ е, че там договорите са дългосрочни", изтъкна Войнов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК