Задълбочават се преговорите с Азербайджан за допълнителни газови доставки

В страната ни ще бъде сформирана и Работна група, съставена от европейски и други министри

04.05.2022 | 18:58 Редактор: Теодора Патронова

След редовното си заседание народните представители продължиха извънредно работа. Заради спрените газови доставки, на изслушване в парламента дойдоха премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов.

Премиерът беше по-склонен да потвърди, че страната ни се е справила с кризата, с която се сблъска преди 7 дни. Към този момент няма основания за притеснения - имаме достатъчно потребление на синьо гориво и се работи за това да има алтернативни доставчици. Не толкова обаче цветна беше картината, която очерта председателят на ДАНС Пламен Тончев. Той обяви, че към този момент няма достатъчно количества, с които да бъде запълнено хранилището в Чирен, за да стигнат те за зимния период. Освен това страната ни не е заявила и капацитета на терминала за втечнен газ в Гърция. 

Задълбочават се преговорите с Азербайджан за доставка на допълнителни доставки природен газ, обяви Петков.

"В момента говорим с азерската страна, за да договорим възможността да не чакаме до 30-ти юни, а да получим газа още през началото на юни, даже може би края на май", заяви премиерът.

В страната ни ще бъде сформирана и Работна група, съставена от европейски и други министри, за да дискутира проблема с доставките на природен газ у нас. Отново беше обявено, че запасите на страната ни с природен газ ще стигнат за месец и половина.

Председателят на КЕВР обяви и каква според него е причината за енергийните проблеми на страната ни.

"Ясно е, че Русия използва своето най-силно оръжие - газа, за да постига политическите си цели. България не може да остане като жертва на тази война. Считам, че  нашият национален интерес диктува от тук нататък да имаме няколко доставчика", коментира Станислав Тодоров.

Пред депутатите премиерът обяви, че правителството работи главно в три насоки. - да има достатъчно газ, доставката да е с минимален риск, и - да бъде на най-добра цена. Следващата седмица трябва да стане ясно каква ще е цената на природния газ за месец май, която трябва да бъде утвърдена от КЕВР. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК