Петков набеляза 3 приоритета на правителството за газовите доставки

Да има достатъчно, доставката да е с минимален риск и да бъде на най-добрата цена

04.05.2022 | 17:11 Редактор: Теодора Патронова

Три основи приоритета на правителството във връзка с газовите доставки посочи премиерът Кирил Петков при изслушването му от парламента. То е по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС във връзка с предоставената на 26 април 2022 г. официална информация от Министерството на енергетиката за спиране на доставките на природен газ от страна на "Газпром експорт".

"Приоритетите са ясни, те са три - да има достатъчно газ, доставката да е с минимален риск, трето - да бъде на най-добрата цена, така че да позволява българската икономика да е конкурентоспособна", изброи премиерът, цитиран от БТА.

"Преди четири месеца заварихме пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се говори преди 10 години, в абсолютно негодно състояние да бъде използвана, големи участъци незавършени, припомни Петков.

Той напомни и за отказ от 70 на сто от азерския газ, който е бил, по думите му, на една трета от цената. И всичко това, точно когато започна и енергийната криза в Европа, която е и функция на войната, посочи той.

"В момента, когато цените започнаха да се увеличават четири пъти, ние имахме единствен доставчик - "Газпром", подчерта премиерът. Доставките са спрени от 27 април.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК