Депутатите решиха: Ще ремонтираме украинска военна техника у нас

Няма да изпращаме свои оръжия на Украйна

04.05.2022 | 15:53 Редактор: Здравко Черкезов

Народните представители приеха предложението на "Продължаваме промяната" за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна, според което ще ремонтираме украинска военна техника у нас, без да изпращаме своя такава.

На 70-ия ден от войната президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати писмо до българския парламент. Исканията към страната ни бяха в шест точки, но оръжия не са включени.

След писмото от "Продължаваме промяната" коригираха предложението си, като добавиха "военно-" пред "техническа" помощ.

"Правя редакционно предложения добавям "военно-" преди "техническа", както и да махнем за защитни цели. Оказване на веонно-техническа помощ спрямо входящото писмо от Украйна и съобразно възможностите на България", обяви депутатът Атанас Михнев и направи препратка към "Междузвездни войни" на Джордж Лукас: 

"Днес е денят на силата. Нека силата бъде с нас", пожела си Михнев.

"Не бива да извиват ръцете на хора в тежка ситуация, да ви пращат писма, за да легитимират определени въртеливи движения. Затова ви прелагам да подкрепите нашето предложение, което единствено дава ясен стратегически път и мандат на правителството за бъдещи действия", призова депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

А от "Демократична България" отново призоваха за изпращане на оръжие. 

"Нека не ограничаваме тази подкрепа в този конкретен момент. Да, в момента Украйна може да има нужда България само да ремонтира военната ѝ техника, но в следващия момент ще има нужда и от боеприпаси", обясни депутатът от ДБ доц. Атанас Славов.

Това провокира опозицията от "Възраждане".

"Страната ни не се управлява от правителство, а се управлява от нещо, което повече напомня екстремистка групировка. Водят държавата и народа ни към гибел. Това правителство иска война", отсече лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Тези, които плашат хората с война, първо да отговарят на няколко прости въпроса: кой нападна независима държава в центъра на Европа с пълномащабна война, избива жени и деца; кой ни спря доставките на газ в грубо нарушение на договорите. Братска Русия ли ще ни нападне и ако е така, на нас какво ни остава", пита риторично председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

От ДПС призоваха министрите от кабинета да присъстват в парламента по време на дебата.

"От Митрофанова ли ги е страх?! Защо ги няма тук?! Незабавно да дойдат в парламента", подкани депутатът Хамид Хамид. Поканата обаче не бе уважена.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК