Зеленски с писмо до НС и 6 искания: Очакваме България да ремонтира военната ни техника

Призивът на украинския президент разбуни духовете в парламента

04.05.2022 | 12:22 Редактор: Ваня Кузманова

На 70-я ден от войната президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати писмо до българския парламент. Исканията към страната ни са в шест точки, но оръжия не са включени.

Сред тях са продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС, помощ за украинските граждани, бягащи от войната, осигуряване на възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна, засилване на енергийното сътрудничество в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ и продължаване на доставките на хуманитарна помощ и в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Според юристи, за всички тези действия не се изисква разрешение от страна на българския парламент. Затова и до момента остава неясно на какво правно основание депутатите ще подложат на гласуване писмото от Украйна. 

След писмото от "Продължаваме промяната" коригираха предложението си за военна помощ. 

"Правя редакционно предложения, добавям военна преди техническа, както и махам за технически цели. Оказване на военна техническа помощ спрямо входящото писмо от Украйна и съобразно възможностите на България. За тези, които знаят Джордж Лукас и "Междузвездни войни" - днес е денят на силата. Нека силата бъде с нас", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев.  

"Не бива да извиват ръцете на хора в тежка ситуация, да ви пращат писма, за да легитимират определени въртеливи движения", каза депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.  

А от "Демократична България" отново призоваха за изпращане на оръжие. 

"И това не е въвличане във война. Нека не ограничаваме тази подкрепа в този конкретен момент, защото в следващия момент ще има нужда и от боеприпаси", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов. 

Това провокира опозицията от "Възраждане".

"Страната ни не се управлява от правителство, а се управлява от нещо, което напомня екстремистка групировка. Водят държавата и народа към гибел. Това правителство иска война", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

"Тези, които плашат хората, да отговарят на няколко въпроса - кой нападна, кой избива жени и деца, кой мародерства и краде, кой ни спря доставките на газ. Братска Русия ли ще ни нападне - и ако е така на нас какво ни остава?", попита депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.  

От ДПС призоваха министрите от кабинета да присъстват в парламента по време на дебата. Поканата обаче не беше уважена. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК