Василев: България не се е отказала от "Газпром", у нас влиза азерски и втечнен газ

"Най-лошият сценарий - увеличението на цената е до 10%, в най-добрия - може и да има намаление", посочи той

04.05.2022 | 16:23 Редактор: Теодора Патронова
Василев: България не се е отказала от

България не се е отказала от договора с "Газпром", направихме си плащането от 50 милиона долара в "Газпромбанк". След което "Газпром" ни върна парите и едностранно прекрати договора. Така че няма как ние да сме се отказали от нещо, доставчикът спря да доставя, въпреки че му беше платено. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за "24 часа".

"Оттук нататък газът, който влиза в България, не е руски, той е азерски и втечнен газ. Не купуваме руски газ в момента, а той между другото не е и толкова евтин. Начинът, по който се ценообразуваше, е 70% борсова цена и 30%, базирани на цените на петрола. Ако погледнем азерския газ, руският ни излизаше 2-4 пъти по-скъп, а не по-евтин", изтъкна той.

Василев подчерта, че не сме се отказали от договора с "Газпром" и продължаваме да го изпълняваме.

"Това, че България се е отказала от руски газ, е лъжа. Русия едностранно прекрати изпълнението на договора. Защото не се съгласихме на промяна на договора", поясни той.

Вицепремиерът обясни, че си има договор за азерския газ, който е подписан още през 2014 г. и е директно с компанията, която се държи от азерското правителство.

"Втечненият газ винаги идва през фирми, които го доставят, които имат кораби. Така че въпросът е той да идва на цена, която е борсова или по-ниска. Първият кораб, който идва сега, е на борсова цена", каза още Василев.

"Разговаряли сме с Европа за компенсаторни мерки. В момента “Булгаргаз” преговаря с Азербайджан, за да почнем да получаваме пълните количества преди 1 юни, и в зависимост от това как ще приключат тези преговори, това ще се отрази на цената на газа. В Най-лошия сценарий сме свили поскъпването на дотам, че увеличението на цената да е до 10%, в най-добрия - може и да има намаление", посочи той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК