Новите санкции: Ембарго на петрола, без 3 руски телевизии, "Сбербанк" извън SWIFT

"Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна", заяви Фон дер Лайен

04.05.2022 | 10:59 Редактор: Ваня Кузманова

Европейската комисия предложи днес ЕС да прекрати вноса на руски петрол, още руски банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT, както и да спре излъчването на три руски телевизии.

Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка "Сбербанк", както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и при обсадата на Мариупол. 

По нейните думи санкциите предвиждат три руски телевизии, които не бяха посочени конкретно, да не разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.

По отношение на забраната на вноса на руски петрол Фон дер Лайен отбеляза, че тази стъпка няма да бъде лесна и ще се приложи постепенно. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината.

Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна

"Искаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми - вероятно ще бъдат нужни няколкостотин милиарда евро, добави тя. 

Председателят на ЕК предложи на евродепутатите да започне работата по подготовката за бъдещото възстановяване на Украйна след войната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК