България може да пoиска временно изключение от ембаргото върху руския петрол

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

04.05.2022 | 19:11 Редактор: Здравко Черкезов

Европейската комисия (ЕК) предложи пълна забрана за внос на руски петрол в страните от ЕС. Това ще стане постепенно - до края на годината. Санкцията се включва в шестия пакет от санкции срещу Москва. България обаче може да поиска временно изключение, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

ЕК е изготвила списък с имената на военни, участвали в престъпленията и убийствата в Буча и Мариупол. Още руски банки пък ще бъдат изключени от системата за междубанкови разплащания SWIFT, включително и най-голямата руска финансова институция – "Сбербанк". 

За да спре пропагандата и информационната война, ще се спре излъчването и на още три руски телевизии на територията на Европейския съюз. Предложените санкции бяха обяви пред евродепутатите от председателя на EK Урсула фон дер Лайен. 

"Няма да е лесно. Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол, но трябва да се справим с това. Путин трябва да плато цената, високата цена за бруталната си агресия. Той искаше да заличи Украйна от картата, но е ясно, че няма да успее. Вместо това дърпа към дъното Русия.  Украйна е все по-силна и обединена", заяви Фон дер Лайен. 

Предстои санкциите да бъдат официално одобрени от държавите членки. Българският вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че че България ще поиска да бъде направено изключение за ембаргото на руския петрол. 

"България може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. От тази гледна точка, ако ЕК предвижда изключения, ние бихме искали да се възползваме от тези изключения, тъй като това е в най-добрия интерес на българските потребители, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция "спираме всичко за всички" - е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме от правото си да ползваме същото изключение",

Унгария и Словакия вече поискаха да има изключение за тях. По всяка вероятност двете държави ще могат да купуват руски петрол до края на 2023 г.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК