България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Герджиков: Ще ни изберат категорично, ако одобрят това, което искаме да постигнем

Десните партиите можеха да застанат зад мен, трябва да се обединим", заяви кандидатът за "Дондуков" 2

13.10.2021 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Няма да водя битка в предизборната кампания, но започва битка за това да се обединим около каузи и нов национален идеал. Нямах колебания да приема подкрепата на най-голямата партия - ГЕРБ. Протегнах ръка към всички партии, ще се обърна към всички една по една. Не мога да приема лицемерието, че някой ще бъде кандидат на част от българските граждани и когато го изберат, ще каже: Сега съм президент на всички българи. 

Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в студиото на "България сутрин".

"Напълно разединени сме, очевидно сме народ от индивидуалисти", категоричен е той.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" посочи, че няма нужда от пост и нови достижения. Искал да стане президент в този момент, а не след 5 години, тъй като смята, че тезата му е важна за България. Не е изненадан от кандидатурата на Мустафа Карадайъ, но е изненадан от многобройните, по думите му, кандидатури на десните партии.

"Партиите вдясно можеха да застанат зад моята кандидатура. Трябва да потърсим обединение на гражданите. Да накараме партиите да последват дневния ред на хората и да се разберат по най-важните точки", изтъкна проф. Герджиков. 

Запитан за кандидата за вицепрезидент - полк. Невяна Митева, той посочи, че е искал да има до себе си жена, която да представи гледната точка на човек, който се е сблъсквал с трудности.

"Много жени са в това положение и ще видят в г-жа Митева човек, който се може да се бори за тяхната кауза. Имам 4-5 човека с много висока експертиза в областта на отбраната и сигурността", отбеляза кандидат-президентът.

"Моята кампания ще бъде позитивна, от някои от останалите кандидати чувам това само на думи. Моята цел е с г-жа Митева да покажем какво можем и какво знаем. Ако хората одобрят това, което искаме да постигнем, смятам, че ще ни изберат много категорично", каза още проф. Герджиков.

Очаквал е социолозите да дадат много по-голяма преднина на Румен Радев и се надява след месец това да се промени драстично. Проф. Герджиков очаква дебат с действащия държавен глава. На мнение е, че политическият разговор у нас се води по вреден и отвратителен начин. 

"Тяснопартийният интерес винаги ще надделява над интереса на българските граждани. Това може да спре, когато извадим истинските теми на хората и убедим политиците, че ако не ги следват, хората ще разберат, че това не са техните представители", заяви ректорът на СУ.

Той не смята, че срещу себе си има опоненти. Иска всички да покажат възможностите и визиите си.

Република Северна Македония

Нашата позиция трябва да е последователна. Искаме европейска интеграция на всички страни от Западните Балкани. Но интеграцията на РСМ може да се случи, след като нашата западна съседка изпълни подписаните ангажименти в Договора за добросъседство. Последните изказвания на Зоран Заев бяха много добри, да се надяваме, че това не са празни приказки.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
3наем какви са му експертите, та нали им ядем попарата вече 30+г. Проф. да оправи първо СУ, където събират убийствени такси Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 седмица