Радев: Сред младите хора от РСМ да не се насажда омраза към българите!

Президентът и Гордан Гърлич-Радман заявиха, че европейската перспектива на Балканите е от ключово значение

12.10.2021 | 18:21 Редактор: Теодора Патронова
Радев: Сред младите хора от РСМ да не се насажда омраза към българите!

"Спазването на правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, залегнали в основите на Европейския съюз, и затова те трябва да бъдат водещ критерий в политиката на разширяването на ЕС", заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на официално посещение у нас.

Румен Радев и Гордан Гърлич-Радман бяха единодушни, че в интерес на стабилността на Балканите европейската перспектива на страните от региона е от ключово значение, но при изпълнение на всички критерии за разширяване.

Българският държавен глава подчерта, че приобщаването на страните от региона и утвърждаването на демократичните ценности на Балканите е важно не само за обединена Европа, но най-вече е в интерес на всички граждани от региона.

Румен Радев отбеляза като тревожни случаите на дискриминация и на системно нарушаване на човешките права на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Президентът заяви подкрепа за тяхното желание да бъдат включени сред изброените в преамбюла на Конституцията на РСМ части от народи, както и очакванията им за обективно отразяване на резултатите от преброяването на населението на страната. 

"За нас е важно сред младите хора от РСМ да не бъде насаждана омраза към българите“, заяви президентът и даде пример с учебниците в югозападната ни съседка, където още фигурират изопачени тълкувания в представянето на България и българите, съобщават от прессекретариата на президента.

В рамките на разговора на "Дондуков“ 2 държавният глава и гостът откроиха отличните двустранни отношения между България и Хърватия и възможностите за разширяване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, както и близкото културно-историческо наследство.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК