МВнР скочи срещу поредното безумие в Северна Македония - подмяна на български паметник

Премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници

29.09.2021 | 11:43 Редактор: Жаклина Иванова
МВнР скочи срещу поредното безумие в Северна Македония - подмяна на български паметник

Министерството на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка.

Директорът на дирекция "Югоизточна Европа" - Ваня Андреева, информира представителя на РСМ у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач паметник, е бил подменен.

Паметникът е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г.

Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен. Премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници, съобщиха от МВнР.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство. Това е и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК