Радев: Декларациите и обещанията в диалога с РС Македония вече не работят

България очаква ясни правнообвързващи решения, подчерта президентът

21.09.2021 | 19:39 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Декларациите и обещанията в диалога с РС Македония вече не работят

"България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония". Това заяви държавният глава Румен Радев днес по време на среща на "Дондуков" 2 с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

"България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество", подчерта Радев.

Държавният глава посочи, че декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решаване на спорните въпроси най-важен е прекият и открит диалог. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.

Снимка: Пресцентър Президентство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК