Радев за Северна Македония: Очакванията за компромис от България растат непрекъснато

Отношенията ни със Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, отбеляза президентът

01.09.2021 | 20:16 Редактор: Елеонора Танева
Радев за Северна Македония: Очакванията за компромис от България растат непрекъснато

"Европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за българската външна политика, особено с акцент за европейската перспектива на Република Северна Македония". Това заяви президентът Румен Радев преди участието си в лидерския панел, посветен на разширяването на Европейския съюз, който се провежда в рамките на XVI Бледски стратегически форум в Република Словения.

"За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори и точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато" напомни президентът. 

Румен Радев подчерта, че България е най-заинтересована колкото се може по-бързо Република Северна Македония, а с нея е и Албания, да тръгнат по своя европейски път. 

"Очакваме не само ясни правнообвързващи механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония", посочи Румен Радев.

Президентът Румен Радев имаше разговор на "четири очи" с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Българският президент отново открои  необходимостта Европейският съюз да разработи и приеме свой оперативен план за защита на сухопътните европейски граници при рязко увеличение на миграционния натиск, както и за своевременно осигуряване на финансова и материална подкрепа за страната ни.

Снимка: Пресцентър на Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК