България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Бацелова: Ковид-19 не е изтекъл от лаборатория, а е естествено адаптирал се вирус

Тръгнал е от пазарите за живи животни в Китай, предполага епидемиологът

25.08.2021 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Епидемиологът и преподавател в Медицинския университет в Пловдив - д-р Христиана Бацелова, не смята, че новият коронавирус е изтекъл от лаборатория. 

"Все още няма категорични резултати за произхода на Ковид-19. Една част предполагат, че има някакъв проблем с лаборатория в Китай. Не бих казала, че този вирус изненадва епидемиолозите. Очакваше се да се случи нещо такова, поради много близкия контакт между хора и животни. Хората навлизат все повече в ареалите на дивите животни. Дивите животни контактуват с домашните животни и хората, което води до адаптация на техните вируси към междинен гостоприемник и след това към човешкия организъм", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ това не е нещо, което се случва за първи път или ще се случи за последен. А коронавирусът се е оказал много адаптивен, което му е позволило да се разпространи толкова бързо. Нашите действия му позволяват да мутира и да заразява толкова много хора, отбеляза д-р Бацелова.

"За по-малко от 10 часа хората могат да сменят континент. Това бързо придвижване позволява и на заразните болести да пътуват заедно с хората. По-скоро говорим за естествено адаптирал се вирус, заради лошите хигиенни условия на тези пазари за живи животни в Китай, където е имало много голяма възможност и други вируси да се прехвърлят от един билогичен вид на друг", заяви епидемиологът в "България сутрин"

"Това са лаборатории, от които не смятам, че би могло да се случи изтичане на вирус. Там има изключително стриктни изисквания и мерки за безопасност. Плюс това, един изкуствено създаден вирус, ако в лабораторни условия може да заразява животни, не означава, че в природата ще доведе до масова разпространяване. Не е толкова лесно да се адаптират тези микроорганизми", разясни д-р Християна Бацелова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Водещите разузнавания всеки ден и докладват на бацилова за да е толкова категорична, че не е изтекъл от лаборатория :D Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Leon
преди 2 години