Изтекъл ли е от лаборатория коронавирусът: Докладът на ЦРУ разочарова

От американската разузнавателна общност не успели да се обединят около една хипотеза

25.08.2021 | 07:40 Редактор: Здравко Черкезов
Изтекъл ли е от лаборатория коронавирусът: Докладът на ЦРУ разочарова

Докладът на американското разузнаване за произхода на новия коронавирус не прави категорични заключения, съобщиха няколко местни медии, цитирани от "Франс прес".

Агенцията отбелязва, че документът, поръчан от президента Джо Байдън, не дава отговор на този деликатен въпрос, който е източник на напрежение между Съединените щати и Китай.

В края на май Байдън поиска от американското разузнаване, което тогава не бе в състояние да каже дали коронавирусът, появил се в края на 2019 г. в Ухан, е с животински произход или е произлязъл от лаборатория в китайския град, да "удвои усилията си" и да открие отговора на загадката до 90 дни.

"Вашингтон поуст" пише, че президентът на САЩ е получил вчера този свръхсекретен доклад, но той не дава категоричен отговор. Въпреки проведените изследвания и направените анализи, от американската разузнавателна общност не успели да се обединят около една хипотеза.

Дълго време отхвърляна от повечето експерти, теорията, че новият коронавирус е изтекъл при инцидент от лаборатория в Ухан, отново стана част от дебатите в Съединените щати. Все повече учени призовават за по-задълбочено разследване по въпроса, отбелязва БТА, цитирайки АФП.

Китай, който отхвърля яростно хипотезата за лабораторния произход на вируса, обвинява САЩ, че разпространяват "конспиративни теории". Новият патоген е причинил досега смъртта на близо 4,5 млн. души.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК