България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковид-19 протичал по-тежко при бременните, ваксините не водят до аборт

Няма данни, че Делта предизвиква по-тежка клинична картина при децата, каза проф. Александрова

24.08.2021 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева

Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазване препоръча още преди месеци бременните жени да не се ваксинират. Междувременно някои международни организации излязоха с призив за имунизация на бременните. 

"Бременните са застрашени от по-тежко протичане на заболяването. Проучване във Великобритания на над 3 000 бременни жени в болница показа, че 24% от тях са били с умерено до тежко протичане на заболяването в началото на пандемията, но при Делта варианта този процент вече е 45". Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин". 

Тя уточни, че международните проучвания не показват негативно влияние на ваксините върху бременни жени.

"Поне 6 проучвания в 6 държави са извършени с десетки хиляди бременни. Ваксината, поставена по време на бременността, не повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Смята се, че това е най-добрата защита. За майката - да няма нужда от интензивно лечение, а за бебето - от преждевременно раждане. Да не забравяме, че чрез ваксината майка предава антитела на бебето си", уточни вирусологът.

Застрашени ли са децата от Делта?

Световните данни показват, че Делта вариантът се разпространява много по-бързо.

"Няма данни, че Делта предизвиква по-тежка клинична картина при децата. Тъй като той се разпространяване по-бързо, е нормално да очакваме и повече деца да се разболяват. Това ще доведе и до по-голям брой деца, които ще имат нужда от болнично лечение", предупреди проф. Александрова.

И отново заяви, че ваксинирането е най-добрият начин за защита от коронавируса.

"Това, което хората трябва да знаят е, че трябва да се стремим да ограничим разпространението на вируса, защото мутира, когато се размножава. И само така можем да избегнем възникването на нов щам", уточни експертът.

Тя добави, че все още няма данни, които да показват дълготраен имунитет при преболедувалите.

"В Дания хора, които по време на първата вълна са се срещнали с вируса, по време на втората защитените на възраст над 65 години са били под 50%. Затова е важна ваксинацията", каза проф. Александрова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че доколко ефективен е имунният отговор, зависи от това доколко тежко е било преболедуването.

А по отношение на прилагането на трета доза от ваксина срещу коронавируса доц. Александрова припомни, че все още няма достатъчно проучвания за ефективността, но тази практика се прилага при много други ваксини, така че да се осигури адекватна защита при следваща среща с вируса. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Егати как плашат сега бременните жени... Сигнализирай за неуместен коментар