Експеримент: 8 000 бременни се ваксинираха с Pfizer и Moderna - ето какви са оплакванията им

Ваксините не са повлияли на бебетата в утробата, показва проучването на американски лекари

18.08.2021 | 11:30 Редактор: Елеонора Танева
Експеримент: 8 000 бременни се ваксинираха с Pfizer и Moderna - ето какви са оплакванията им

Бременните жени добре понасят РНК ваксините срещу новия коронавирус на Pfizer и Moderna, показва проучване на американски лекари.

"Мащабните наблюдения, които проведохме показват, че препаратите срещу Ковид-19 се понасят добре от бъдещите майки, кърмачките, както и от жените в детеродна възраст", се казва в проучването.

В изследването, ръководено от учени от университета на щата Вашингтон в Сиатъл, са участвали близо 8 000 бременни жени и 3 000 жени, които планират скоро да станат майки.

В периода между януари и март тази година две трети от тях са ваксинирани с препарата на Pfizer, а останалите - с този на Moderna.

Оказва се, че те имат същите странични ефекти, които се наблюдават и при всички останали имунизирани - болка на мястото, където е поставена ваксината, умора и повишена температура, информира БТА.

Само при 4,4% от бременните лекарите са констатирали по-сериозни проблеми, но те не са се отразили на плода. 

Краткосрочни прекъсвания на кърмата са регистрирани при около 5% от доброволките, като при повечето от тях работата на млечните жлези по-късно е напълно възстановена.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 1
Доко
преди 2 години
Много добре се знае, че за да бъде една ваксина напълно безопасна и одобрена е необходимо да бъде изследвана и наблюдавана едно поколение-или около 25 г. Това че сега децата са добре, един Бог знае какво ще е тяхното поколение... Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
То след години чак ще може да се каже дали реално има последствия или няма. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
убийци
преди 2 години
Изобщо не вярвам на това изследване. Из ваксърските след е пълно от заблудени овчици, които са загубили плода след ваксина и сега подсмърчат. Сигнализирай за неуместен коментар