Алибегов: В заведенията не идват болни хора, държавата да даде пример с ваксините

"Туристическият бранш иска оставката на Кацаров от два месеца", каза председателят на БАЗ

23.08.2021 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Защо Асоциацията на заведенията е в стачна готовност? А оставката на министър Стойчо Кацаров я иска целият туристически бранш.

"В цялата страна има ежедневни срещи с членове, този път сме обединили целия туристически бранш - хотелиери, ресторантьори, туроператори. Имаме доста голяма подготовка в момента, Конфедерацията на туристическия бизнес и изчакваме тези срещи да минат. В момента, в който започне ограничение на дейността на нашия сектор - веднага ще се активираме и този път ще е в цялата страна. Искаме да се назначи човек, който знае какво прави", каза председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в студиото на "Денят ON AIR".

И припомни, че в заповедта на министър Кацаров е записано, че както персоналът на заведенията трябва е ваксиниран на 100%, така и клиентите.

"Два дни по-рано имахме среща със здравните власти, на която обсъждахме какви мерки да предложим ние, какво могат да предложат те. Нищо от това, което си говорихме три часа не се взе предвид. А 2 часа по-късно излезе заповедта на министъра. На срещата предложихме държавната асоциация да даде пример за ваксинация", допълни Алибегов от ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че има масово напуснали в техния сектор.

"Хората се преориентират. Ние направихме предложение към здравните власти - първо, държавата като най-голям работодател, да покаже как се прави. След това за всички, които се занимават с клиенти и търговия, за да не може когато ние поискаме от нашия персонал да се ваксинира, той да подава молба за напускане и отива да работи в търговския сектор", посочи председателят на (БАЗ).

"Как фитнеси и заведения да работят с ваксинирани клиенти при 22% имунизация в България? В момента заведенията работят на 50% капацитет, без помощ от държавата. Няма никакви мерки към нас, към сектор "Туризъм", нито към хотелиерството. На заведения не ходят болни хора, не ходят хора, които ги е страх. Не може заведение да работи на 50% капацитет и да плаща 100% разходи", категоричен е той.

По думите му те не са хората, които могат да въздействат върху актуализацията на бюджета.

"Искаме равнопоставеност и когато някой ни ограничи бизнеса, какъвто и да е - остатъкът да бъде платен. България е единствената страна с 4 вида ваксини и имунизацията е спряла. Това се прехвърля върху бизнеса и ние трябва да се справим с него. Искам да мине точно една седмица, за да поискаме справка от РЗИ колко точно заведения са заявили, че ще работят при 100% ваксиниран персонал и клиенти. От цялата ми верига имам 15 човека имунизирани. Аз нямам законово право да накарам тези хора да се ваксинират", отсече Алибегов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
...аман от тоя...
преди 2 години
...какво пак иска?! Никой не е забранил да се ходи по заведения! Сигнализирай за неуместен коментар