Математик: Ковид-19 убива и преболедували, няма да изчезне без ваксинация

"Грешно е твърдението, че вирусът трябва да премине през всички и така ще изчезне", смята Лъчезар Томов

24.08.2021 | 23:01 Редактор: Здравко Черкезов

Държава със сходно на нас положение спрямо коронавирусната пандемия и степента на ваксинация е Русия, която отбелязва по-висока смъртност при сходен брой случаи с предишната вълна в момента. Там се вижда и рекорден брой хоспитализации на деца, посочва пред Bloomberg TV Bulgaria математикът и преподавател в НБУ Лъчезар Томов, станал популярен покрай усилената си работа около прогнозиране на развитието на пандемията в последната година и половина.

Според математика обаче никога не е късно да се вземат мерки, защото при експоненциално развитие всеки един ден е важен за броя на заболелите и жертвите.  

Липсата на политическо лидерство (липса на личен пример от политици) е една от причините за провала на ваксинационната кампания, посочва гостът. Друга такава според него е даването на прекалено голяма гласност на хора, които имат експертиза, но не се държат като експерти. Те не цитират изследвания, а заявяват "аз казах", сякаш не са запознати как се прави наука и сякаш не са станали доценти и професори точно с цитирането на изследвания.

"Твърдението, че вирусът трябва да премине през всички и така ще изчезне, е в абсолютно противоречие с т.нар. "екология на заболяванията". Вирусите не изчезват след преминаване. Вирусите мутират и се задържат. Понякога има години между различните вълни, както с морбили, понякога са месеци, но те се връщат. Ако няма постигнат чрез стерилизираща ваксина имунитет, те не изчезват. Чрез ваксина е изчезнала едрата шарка, но морбили например е толкова заразно, че се смята, че е теоретични невъзможно да изчезне напълно", обясни Томов.  

Тоест идеята, че вирусът става по-безобиден, че се атенюира, не е приложима в съвременното общество с такава гъстота на населението.

Томов посочва, че високата смъртност не е задължително да се случва веднага. В Англия до 12% от изписаните след Ковид-19 от болница умират до шест месеца след това, особено при преминалите през интензивни отделения.

"Има и директни отложени икономически щети от епидемията, от това, че има ужасно много приети хора в болниците, които след това ще станат дългосрочни клиенти на здравната система", посочва математикът, който се занимава в екип с епидемиолози в последната година силно с изследването на вируса и вече има шест научни публикации по темата. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК