България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо ваксинираните се заразяват, кога да очакваме трета доза и лекарство в таблетна форма

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов с актуална информация по всички важни въпроси

23.08.2021 | 10:10 Редактор: Здравко Черкезов

Науката трябва да е водеща. За момента за България най-важното е да бъдат покрити всички рискови групи, да бъде предоставена адекватна и обективна информация, за да може всеки да вземе информирано решение за себе си и да може да бъде постигнато по-високо ниво на ваксиниране, тъй като, за съжаление, продължаваме да бъдем на последно място в ЕС.

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов в студиото на "България сутрин"

Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото, стана ясно от думите му.

"Наблюдават се случаи както на преболедували, които се заразяват, така и на ваксинирани. В медицината и във фармацията почти никога няма абсолютни неща. Това са по-скоро изключения. Основното предимство на ваксините е, че предотвратяват в по-висока степен тежко протичане, хоспитализиране и смърт", обясни маг.-фарм. Кирилов. 

По думите на директора на ИАЛ България разполага с достатъчно ваксини към настоящия момент. За съжаление, страната ни подарява ваксини, въпреки че само 15% от населението е имунизирано.

"До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на CureVac, но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози", посочи Кирилов.

Но ситуацията се променя, като в голяма част от европейските държави се усеща излишък на ваксини.

"Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан. 50 хил. дози от AstraZeneca бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на Pfizer на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия", съобщи директорът на ИАЛ. 

Трета "бустерна" доза

"През настоящата седмица се очаква Европейската агенция и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция по темата. Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки. Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини", коментира маг.-фарм. Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна и особеност в договорите за доставка на ваксини за 2022 и 2023 г. – предвижда се и така наречената вариантна ваксина.

"Вариантната ваксина е адаптирана спрямо актуалните варианти на вируса. Изпитванията ще покажат какво ще бъде, но това е една от посоките, в които се мисли, в които се натрупва данни", обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

Лекарства срещу Ковид-19

"Изключително активно работят ИАЛ и ЕМА в тази посока. Първото разрешено лекарство с показание Ковид-19 беше "Ремдесивир", като България участва в рамковото споразумение и продължаваме да получаваме доставки. EMA излезе с препоръка за употреба на кортикостероид и "дексаметазон" при тежки случаи", посочи маг.-фарм. Кирилов и коментира очакваните лекарства с моноклонални антитела:

"Към момента за 4 лекарства се извършва преглед на данните. Очаква се решение през следващите седмици и месеци. Обнадеждаващи са резултатите, като специфичното при тази група с моноклонални антитела е, че те ще бъдат за определена група рискови пациенти и непосредствено след положителен резултат ще бъде приложен продуктът в болнични условия", добави той.

Директорът на ИАЛ се надява много скоро EMA да излезе с положително становище за лекарствен продукт в таблетна форма, който да бъде въведен в началото на 2022 г.

"Стартираха в ЕС клинични изпитания във фаза 3. Надяваме се те да бъдат положителни и в началото на следващата година, ако всичко върви по план, да има такъв лекарствен продукт", завърши маг.-фарм. Богдан Кирилов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 2
иванчо
преди 2 години
две години от началото на страшното нашествие, а все още няма никакви доказателства нито за пагубната му сила, нито с какво може да се открива надеждно ... респективно - с какво да се лекува ...напротив, излязоха безброй брутално скандални парадокси и за заразяването и за 'откриването' и за лекуванетои само 'съгласните' с всичко на малкия екран, като по сигнал кимат, цъкат, офкат, ... нямало спасение ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 2
калинка
преди 2 години
Измамници! Планирали са още години напред да ни манипулират, стресират, разболяват и ваксинират с този изкуствено създаден вирус! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Всичко се развива много бързо и се действа в движение. Караме го на проба-грешка! Сигнализирай за неуместен коментар