Обещаващо: Лекарство на AstraZeneca срещу Ковид-19 показва невероятни резултати

Лекарственият продукт намалява със 77% риска от развитие на тежка симптоматика

20.08.2021 | 16:12 Редактор: Жаклина Иванова
Обещаващо: Лекарство на AstraZeneca срещу Ковид-19 показва невероятни резултати

Лекарство, разработено от AstraZeneca, дава добри резултати за предотвратяване на тежко протичане на Ковид-19, съобщават от компанията. На трета фаза от проучванията лекарственият продукт AZD 7442, който съдържа комбинация от моноклонални антитела, намалява със 77% риска от развитие на тежка симптоматика.

Проучването е проведено сред почти 5,2 хил. души, получавали в съотношение 2:1 лекарството на компанията и плацебо. Нито един от тях не е бил заразен с болестта преди да вземат лекарството. Проучването е проведено във Франция, Великобритания, САЩ, Испания и Белгия.

75% от хората, които са участвали в проучването, имат придружаващи заболявания, които намаляват имунния отговор на ваксините, и за които може да се очаква и по-тежко протичане на заболяването - сърдечносъдови заболявания, метаболитни разстройства, трансплантирани пациенти и други. Данните показват, че при нито един от тези, приемащи лекарството на AstraZeneca, не се развиват тежки симптоми. При хората, които приемат плацебо, трима прекарват тежко заболяването, а двама от тях са починали.

Общо 25 души, участващи в проучването, са развили симптоми на коронавируса.

Според анализите на AstraZeneca препаратът им може да има и превенция срещу коронавируса, който трае месеци наред, пише investor.bg.

От компанията обясняват още, че "инвитро" проучване на учени от Оксфордския университет и университета Колумбия показват, че лекарственият продукт дава резултати срещу вариантите на коронавируса, включително и срещу Делта варианта.

От AstraZeneca ще кандидатстват за одобрение на препарата по спешната процедура пред здравните власти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анти-МЕНГЕЛЕФАШИСТИ
преди 2 години
Астра или Зафира все *** Сигнализирай за неуместен коментар