Има надежда: ЕМА изследва дали лекарство срещу артрит може да лекува Ковид-19

Очакванията са на всеки 25 пациенти с тежък Ковид-19, да бъде спасен поне един живот

17.08.2021 | 16:54 Редактор: Елеонора Танева
Има надежда: ЕМА изследва дали лекарство срещу артрит може да лекува Ковид-19

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна оценка на противовъзпалителното лекарството Actemra/RoActemra (тоцилизумаб) за неговата ефективност при лечението на възрастни пациенти, хоспитализирани с тежък Ковид-19. Лекарството се използва за лечение на ревматоиден артрит.

"Проучванията са свързани с това да се разшири употребата му, включително за лечение на възрастни пациенти, хоспитализирани с тежък Ковид-19, които вече приемат кортикостероиди и се нуждаят от механична вентилация", информират от ЕМА, цитирани от ТАСС. 

Лекарството има способността да блокира действието на интерлевкин-6, вещество, което човешката имунна система произвежда в отговор на възпалителния процес, дължащ се на коронавирусната инфекция. Прекомерното му количество в организма може да доведе до негативни последици за пациента, включително и до смърт.

Ако не са необходими допълнителни данни, изследването на лекарството може да завърши до средата на октомври 2021 г.

Ефектът на тоцилизумаб върху пациенти с Ковид-19 е тестван в група от 4116 души.

2022 от тях са получили лекарството интравенозно в допълнение към стандартните методи на лечение на Ковид-19. Смъртността 28 дни след началото на лечението в тази група е с 4% по-ниска. Авторите на изследването обобщават, че за всяка група от 25 пациенти, на които ще бъде предписано лекарството, ще има поне един спасен живот.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
стоян нетърпимов
преди 2 години
Толкова много фармацевтични компании и нито едно лекарство ......... АМИ ДА...............СЕГА Е : 1021 ГОДИНА СЛЕД ХРИСТОС Сигнализирай за неуместен коментар