Швейцарски учен алармира: Задава се Ковид-22 – по-смъртоносен от Делта?

Трябва да се подготвим за този нововъзникващ вариант, категоричен е имунологът проф. д-р Сай Реди

23.08.2021 | 20:40 Редактор: Здравко Черкезов
Швейцарски учен алармира: Задава се Ковид-22 – по-смъртоносен от Делта?

Нов вариант, наречен "Ковид-22", може да бъде по-смъртоносен от доминиращия в света Делта, предупреди експерт. Имунологът проф. д-р Сай Реди каза, че "трябва да се подготвим" за този нововъзникващ вариант през 2022 г., който може да представлява "голям риск".

Базираният в Цюрих учен предупреди, че е "неизбежно" вече съществуващи варианти като Делта (Индия), Бета (Южна Африка) и Гама (Бразилия) да се комбинират, за да направят щама по-способен, съобщава "Сън".

"Ковид-22 може да бъде по-лош от това, на което сме свидетели в момента. Ако се появи такъв вариант, трябва да го разпознаем възможно най-рано и производителите на ваксини трябва бързо да адаптират ваксината. Появата на този нов вариант е големият риск. Трябва да се подготвим за това", каза проф. д-р Реди, цитиран от БГНЕС.

В разговор с германския вестник Blick проф. Реди каза, че Делта е най-заразният вариант от всички - това, което той нарече "Ковид-21". Но той няма "бягащи мутации", генетични характеристики, които му помагат да избяга от имунната система. Бягащите мутации, наблюдавани в някои варианти като Бета, означават, че ваксините стават по-малко ефективни и може да се наложи да бъдат променени, за да се защити населението.

Проф. Реди каза, че комбинация от тези фактори - по-смъртоносни, трансмисивни или избягващи имунитета - ще бъде проблем в близко бъдеще.

Той каза: "Това е следващата фаза на пандемията, когато Бета или Гама стават по-заразни или Делта развива бягащи мутации. Това ще бъде големият проблем през следващата година."

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Switman
преди 2 години
Точно са го изчислили за създаването к22 ,догодина е 2022 и името не случайно е такова Сигнализирай за неуместен коментар
2
27 rate up comment rate down comment 6
работа
преди 2 години
Ако не се появи сам КОВИД 22, ще му помогнат.... Десетки тайни биолаборатории по света се занимават точно с това. А тези, които са им поръчали тази работа, потриват доволно ръце, и продължават да трупат милиарди... Сигнализирай за неуместен коментар
1
22 rate up comment rate down comment 9
Доко
преди 2 години
Е нали до сега разправяха, че делтата не бил по-смъртоносен, а само по заразен! Сега излиза, че е и смъртоносен... от ден на ден все повече простотия ги гони ваксинираните Сигнализирай за неуместен коментар